Cennet Çamuru


Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Okunma 12 Mayıs 2013, 00:45

Bu da nedir, demeyin sakın!  Size öbür dünyadan cennetten, cehennemden değil yine yiyeceklerden söz edeceğim. Hem de bu dünyanın güzelliklerinden. Güzel mi güzel bir tatlıdan söz ediyorum.  Cennet çamuru Kilis ilinin güzel tatlılarından birisidir. Yiyeceklerimize o kadar ilginç adlar vermişiz ki. Bazıları adlarını kullanılan malzemelerden almış, bazıları hazırlanma tekniğinden.  Adını yiyeceğin görüşünden, şeklinden alanlar da var, bir olay veya öyküden alanlar da. Bazıları için ise biraz düş gücümüzü zorlamamız gerekebilir. Örneğin, cennet çamuru tatlısı gibi.

Cennet çamuru Kilis’in bahar aylarının en güzel tatlarından birisidir. Başka zamanlarda hazırlanır, yenir ama bahar aylarında bir başka güzeldir. Özellikle bahar aylarında,  taze kaymağın bol olduğu zamanlarda daha çok tercih edilen bu tatlının yörede başka adları da vardır. Örneğin, kırma kadayıf ve kaymaklı kadayıf gibi.  Kırma kadayıf denilmesinin nedeni, tel kadayıfın ateş üzerine yağ ile el ile ufaltılmasından yöre deyimiyle “kırılmasından” kaynaklanmaktadır. Tatlıya kaymaklı kadayıf diyenlere de rastlanmaktadır Kaymaklı kadayıf denilmesi adından anlaşılacağı gibi tatlıda kaymak kullanılmasındandır. Ha bu arada ilde eskiden daha çok yapılan asıl kaymaklı kadayıf başkadır.

Kaymaklı tatlılar sadece Kilis iline özgü değil tabii. Ülkemizin dört bir yanında birbirinden güzel kaymaklı tatlara rastlamak mümkün.  Peynirler,  yemekler, tatlılar; kaymaklı kadayıflar, baklavalar, güllaçlar,  katmerler, irmik helvaları, peynir helvaları.. Ne ararsanız var. Örneğin, Afyonkarahisar’ın kaymaklı kabak tatlısı, kaymaklı baklavası, kaymaklı elma tatlısı (elmasiye) ve kaymaklı güllacı ilk aklıma gelenler.  Diyarbakır’ın kaymaklı ayva tatlısı ve Niğde’nin kaymaklı misket elması dolmasından da söz edilebilir.  Antakya’nın kaymaklı künefe ve kaymaklı taş kadayıfından,   cüsmmüllatif denilen tatlı peynirli künefesi anımsanabilir.   Ya Gaziantep’in kaymaklı baklavasına, Kilis’in sahan kaymaklı katmerine ve Bolu’nun kaymaklı kabak böreğine (kaymaklı bal kabaklı gözlemesine)   ne demeli? Cennet çamuru dedik cennet gibi bir ile kadar ta Bolu dağlarına kadar uzandık.

Atalarımızın dediği gibi “kaymak derken dilim kaymasın” ve ben yine konumuza, tatlımıza döneyim. Tatlı aynı adıyla başka illerde de karşımıza çıkmaktadır.  Örneğin, Antakya’da cennet çamuru, tel kadayıfla hazırlanan bir tatlıdır ama malzemesinde kaymak yoktur. Aynı adla Halep mutfağında rastlanan tatlı ise billûriye tatlısından başka bir şey değildir.  Hazırlanma tekniği açısından aynı ama malzeme açısından farklı tel kadayıflar da vardır. En iyisi sizler de cennet çamuru tatlısını yemeğe, hazırlamaya veya düşlemeye devam ederken ben biraz daha uzaklara gideyim. Rumeli’ye uzanayım. Yazımı güzel bir Rumeli türküsünün kaymaklı dizeleri ile sonlayayım.  

“Şekerim ben şekerimi isterim,
Elmas yarim kaymak ile beslerim.”


CENNET ÇAMURU-KIRMA KADAYIF
Malzeme:  1 kg kadayıf
                   ½ kg kaymak (sahan kaymağı)
                   ½ kg pudra şekeri
                  125 gr sadeyağ
                  1 çay bardağı pudra şekeri
                  Tarçın (üzerine serpmek için)
                  1 çay bardağı toz şeker (kıvam için)
 
Hazırlanış:  Kadayıf çok hafif ateş üzerinde geniş bir tepsiye konularak, yağla ovularak, kırılır. (Bu işlem için 15-20 dakika yeterlidir.) Kırılmış kadayıfın yarısı bol yağlanmış tepsiye yayılır. Kenarlarında 8-10 cm bırakılarak ortasına  ½ kg pudra şekeri konur. Üzeri kadayıfın kırılmış diğer yarısı ile kapatılır. Tepsi ateşe oturtulur. Ara sıra kontrol edilerek altının kızarıp kızarmadığına bakılır. Hafif kızarınca ateşten alınır. Bu arada 1 çay bardağı pudra şekerine su ilavesiyle kıvam hazırlanır. Hazırlanan hafif kıvam kadayıfın üzerine gezdirilir, kadayıf iyice karıştırılır. Kadayıf koyu bir çamur kıvamına gelir. Kadayıf tepsiye yayılır. Üzerine küçük ceviz büyüklüğünde kaymak parçaları döşenir. Üzerine pudra şekeri ve tarçın serpilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Kadayıf bekletilmeden hemen yenilmelidir.


banner363
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.