Felafel


Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Okunma 14 Haziran 2014, 18:44

Felafel çarşıda, sokakta  veya seyyar satıcılarda her zaman bulunabilen ucuz, pratik ve  doyurucu  yiyecek.Bilindiği gibi Orta doğuda ve Kuzey Afrika ülkelerinde  de çok yaygın. Ana malzemeleri;nohut (veya bakla)  ile tahin.Mısır’da  (ta’miyya) ve İsrail’de bakla, Suriye ve Ürdün’de nohut kullanılması daha yaygın. Lübnan’da her ikisi de kullanılıyor.Tabii kolay hazırlanması açısından bakliyat yerine bakliyat unu kullanıldığını da eklemeliyim. 
Birkaç yıl öncesine kadar Ülkemizde çok az yerde tadına bakabildiğimiz felafel son yıllarda Arap Mutfağının farklı lezzetlerinin sunulduğu mekanların çoğalması ile Ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. 
Felafel benim favori yiyeceklerimden birisidir. Arap ülkelerine yaptığım seyahatlerde mutlaka her gittiğim yerde tadına bakarım. Önce iyi bir esnaf lokantasını sorup soruşturur bulur bir fırsatını bulduğumda kendimi oraya atarım. Genellikle  küçük, salaş bu dükkanların içi ve dışı her zaman kalabalıktır. Küçük bir kuyruk gördüğümde de  daha çok keyiflenirim. 
Felafelin hazırlandığı kısımda  genelde  iki tane büyük  tencere vardır. Birisinin içerisinde  daha önceden hazırlanmış  nohut hamuru, diğerinde  sürekli kaynayan zeytinyağı ve   kızartma tenceresinin yanında da kocaman bir tepsi bulunur.

Ha unutmadan felafellerin hepsinin kalıptan çıkmış gibi durmasının nedeni gerçekten kalıptan çıkmasıdır.

Çarşılarda -yurt dışında- bulunacak özel  kalıbı hamura daldıran görevli, kalıptan çıkan felafeli susama batırır ve   kızartma tenceresinin  içine atar. Kızartılmış felafel arzuya göre ya ekmeğin arasında – sos ve  salata eklenerek-  ya da tabakta sunulur. Felafelici dükkanlarında ayrıca masaların  üzerinde bir acı biberli sos ve  ayrı ayrı kaplarda sumak ekşisi, tuz, kırmızı ve  karabiber biber bulunur. Siz damak zevkinize göre felafelinize tatlandırıcıları eklersiniz. Susamı bol, kıtır kıtır,   ağızda dağılır bu nefis yiyecek. İçi nemli, yumuşak ve  lezzetlidir.

İki tane ısmarladı iseniz canınız üçüncüye de yemek ister, üç tane aldınız ise gözünüz dördüncü de olabilir.
Pek çok yerde felafel yedim. Hepsinin tadı birbirinden farklı.Tarifleri de İşte sizlere bir felafel tarifi. Bu tarif de  Ürdün’den olsun..
FELAFEL
6 kişilik Malzeme: 
1 kg. kuru bakla
3 diş sarımsak
3 kuru soğan
½ çay kaşığı tarçın,
½ çay kaşığı kimyon
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı kişniş 
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
½ çay kaşığı karbonat
3 çay kaşığı kabartma tozu
Susam
Kızartmak için yağ
Hazırlanması:
Kuru bakla akşamdan ıslatılır, haşlanır. Kabukları soyulur, mikserde  püre haline getirilir.  Soğan, sarımsak eklenir. Tuz, kimyon, tarçın, kırmızı biber, karabiber, karbonat ve kabartma tozu  eklendikten sonra iyice karıştırılır ve tüm malzeme hamura yedirilir.   Hamur haline yaklaşık yarım saat bekletilir. Sonra ya kalıpla şekil verilir, susama batırılır ve kızgın yağda açık kahve rengini   alıncaya kadar kızartılır. Sıcak olarak tüketilir. Serviste maydanoz, domates, biber vb.  ile süslenebilir.
banner363
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.