Güneşin ve ateşin tadı Gaziantep mutfağı


Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Okunma 01 Temmuz 2012, 14:06

Sizlerle bu köşemde zaman zaman yaşamın tat ve renklerini paylaşacağım. Yaşama dair ne varsa ilgi alanımızda olacak. Ancak çalışma alanımın halk bilimi olması nedeniyle folklorun öncelikli olduğunu ve gönlümün yemek ve eğlence konularına kaydığını özellikle belirtmek istiyorum.

Bugün sizlere “Güneşin ve Ateş’in Tadı, Gaziantep Mutfağı” adlı kitaptan yansımaları paylaşacağım.

Kitap Gaziantep Ticaret Odası ve Yapı Kredi Yayınları işbirliği ile ortaya çıktı. Tarifleri oluşturanlar, kaleme alanlar,  katkıda bulunanlar ve editörler hepsi kadim dostlarım. Fotoğrafları çeken ve tasarımını yapanlar da yakından tanıdığım ve alanlarında çok değerli insanlar.  Kitabı satın alabilir, içerisindeki birbirinden güzel fotoğraflara bakabilir, tarifleri deneyebilirsiniz.  Bu arada kitabın kısa öyküsünü de dinlemek istemez misiniz?

Yaklaşık iki yıl önce Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan bizleri davet ederek Gaziantep Mutfağı ile ilgili bir kitap hazırlamak istediklerinden bahsetti. Katkılarımızın olup olmayacağını sordu. Bizler de böyle bir projeye katkıda bulunmaktan duyacağımız mutluluğu ifade ettik. Sevgili dostlarım Akten Köylüoğlu, Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Ragıp Güzelbey ve ben hemen kolları sıvadık. Ticaret Odası Kültür ve Turizm komisyonu üyeleri de  toplantılara katıldı. Çalışmaların ne kadar uzun saatler, günler aldığını,  ne kadar zevkli olduğunu, inanılmaz tatlı tartışmaların yaşandığını ve birbirimizden çok şey öğrendiğimizi anlatmayacağım. Sadece listelerinin oluşturulmasından sonra tariflerin hepimizin kitaplarından, birikiminden faydalanarak yeniden yazıldığını ama kaynaklardan alınan bilgilerin aynen aktarıldığını özellikle belirtmek istiyorum.

Eserin editörlüğünü araştırmacı-yazar Aylin Öney Tan yaptı. Tuba Şatana fotoğraf çekimlerini üstlendi. Grafik tasarım ve çizimler Suzan Aral tarafından gerçekleştirildi.  Kitabın editörlüğünü Yapı Kredi Yayınlarından dostum M. Sabri Koz gerçekleştirdi.  Ayrıca değerli dostlarım, Metro-Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni A.Nilhan Aras ve araştırmacı-yazar Filiz Hösükoğlu,  Gaziantep Ticaret Odası Kültür ve Turizm Komisyonu üyeleri; G. Hülya Akkaya,   Gazanfer Sağlam, Settar Konukoğlu,  Uğur Acıoğlu, Ayhan Aybar Çeliksöz, Bülent Erleblebici ve Levent Aktaş,   Ticaret Odasının değerli elemanları Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, Adalet Soylu ve Nilüfer Demir değerli katkılar sağladılar.

Tarifler yazıldı,  düzeltildi. Yeniden kaleme alınarak düzenlendi, bir format oluşturuldu,  ekler yapıldı,  fotoğraflar seçildi. Ve nihayet beklenen sona gelindi.   Yapı Kredi Yayınlarından çıkan kitap raflarda yerini aldı.  Kısa zamanda İngilizce sunumu da okuyucuyla buluşacak.

Biyolojik bir gereksinim olan yemek yeme eyleminin nerede,  hangi zaman diliminde,  kimlerle birlikte, nasıl karşılandığı ve bunun sonucunda oluşan topluluk üyelerine özgü duygu, düşünce ve davranış kalıpları o yörenin mutfak kültürünü oluşturmaktadır. Yemeklerin, içeceklerin değişik tarihlerde aynı kentte, mahallede, sokakta,  evde - ve hatta aynı kişiden -  derlenen farklı tarifleri düşünüldüğünde esere daha farklı bir pencereden ve daha geniş bir açıdan bakabiliriz.  

Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı kitabının kısa öyküsü benden bu kadar. Yeni öyküleri bulmak, tatları keşfetmek ise size kalıyor.
banner363
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Guner Gage - 5 yıl önce
gonca tokuz hosgeldiniz ailemize renk kattiniz kaleminiz daim olsun..
Avatar
Tijen Inaltong - 5 yıl önce
sevgili dostum, ne guzel yazilarini baska baska ortamlarda okumak. simdiden bol sanslar diliyorum.