Yeni yıl yemeği ve Kardeş Mutfaklar

Ödüllü Gurme Gonca Tokuz yazdı

banner486
Yeni yıl yemeği ve Kardeş Mutfaklar
01 Ocak 2018 Pazartesi 20:18

banner498

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN KARDEŞLERİM
 

KARDEŞ MUTFAKLAR, ANADOLU’NUN TADI TUZU

Bugün yılın son günü. Hepimizde bir telaş, bir telaş.. 

Bir bölüm yeni yılı aile üyeleri ile birlikte veya dost ile arkadaşlarla kutlamak için hazırlanırken bir bölüm “yılbaşını kutlamak haram” diye bağırıp çağırmaya başladılar. İsteyen yeni bir yılı karşılamanın sevincini yaşasın isteyen kutlamasın.  Yaşadığımız topraklarda rejim Cumhuriyet, Türkiye özgür ve laik bir ülke. 

Biliyorsunuz sayfamda geleneksel tatları paylaşıyorum çoğunlukla. Bugün ne paylaşacağıma karar veremedim. Azlığından değil, bilakis çokluğundan. Az olması kadar çok olması da kafasını karıştırır insanın. İşte bir anı babamın yengesinden (dayısının eşi). Nasıl şaşırmış çocuk anlatayım size. Eskiden ilkokul bitirilirken sınav yapılırmış. Fehime teyze ilkokul bitirme sınavına girecek.  Mümeyyizler (yani üyeler) yenge sınıfa girmeden  “Öyle kolay soru soralım ki ağaya ayıp olmasın,  kızını zorlamayalım” demişler. (Demek ki iltimas bizim genlerimizde var!) En kolay soru ne olur diye düşünüp taşınmışlar ve bir soru bulmuşlar.

Bu soruyu Fehime yengenin bileceğinden emin olmuşlar. Fehime yengeye sormuşlar “Evladım, koyunun kaç tane ayağı var? “

Fehime teyze hiç tereddüt etmeden, kendinden emin bir şekilde hemen cevap vermiş “Üç.” Üyeler şaşkınlıktan küçük dillerini yutacaklar neredeyse.  “Kızım iyi düşün” demişler ama Fehime yenge yanıtında kararlı. Yine “üç” deyince üyelerden biri hemen atılmış “Efendim, çocukcağız hayatında tek bir koyun görmemiş, haklı tabii. Hep koyun sürüsü görüyor bu çocuk, ayakların sayısını karıştırması normal” Ne mi olmuş? Elbette Fehime yenge geçmiş sınavı. 

Raife Polat, Senay Haznedaroğku, Gonca Tokuz ve Ayfer Yavi

Yine konuyu dağıttım galiba. Ama biraz gülümseyin istedim ne yapayım?

Evet, nerede kalmıştım?

Yemeklerden birini paylaşsam diğerine haksızlık yapacakmışım gibi geliyor.

Hepsi birbirinden güzel. Sonunda bu özel günde hepimizin ortak tatlarını paylaşmaya karar verdim.

KARDEŞ MUTFAKLAR, Anadolu’nun tadı, tuzu. 

Kitap; sevgili dostlarım Ayfer Yavi ve Raife Polat’ın ortak çalışması. Oğlak Yayıncılık’tan çıkan harika bir kitap. Mayıs ayında Gaziantep’te gerçekleşen kitap Fuar’ında okurlarla buluştu Kardeş Mutfaklar kitabı. Elime aldığımda içim sevinçle doldu. Hemen kitabımı kucakladım ve üç güçlü ve harika kadın ile poz verdim Oğlak Yayınevinin standının önünde.

Eserin girişinde iki yazarımızın kısacık ama harika yazıları var.  Sevgili Ayfer Yavi, yazısında çok güzel özetlemiş Anadolu’yu ve Mutfağımızı.  “Anadolu anadır; kucak açmış gelenlere, geçenlere. Yolculuk hiç bitmemiş, toprak ana beslemiş, büyütmüş, yolculamış Anadolu’da bereketiyle geleni gideni. Kiminin adı Hititli olmuş, kiminin Urartulu, kiminin Pontuslu, kiminin Bizanslı, kiminin Selçuklu, Osmanlı, Ermeni, Rum.. Ne önemi var sınırların, açsak onları yine kucaklayamayacak mı bu topraklar bütün insanları kardeşce. Bizim mutfağımız sadece Fransız Mutfağı gibi yenilikçilik/mutfak yöntemleriyle yükselmiş bir mutfak değil, halkların iç içe yaşamasıyla oluşmuş, paylaşımcı, coğrafya odaklı bir mutfaktır. Yöreye ait ve yerel ürünlerle zenginleşmiş, bilgiyle işlenmiş olağanüstü bir kültür hazinesidir. “Sevgili Raife Polat ise son noktayı koymuş “..Tariflerin bazısı-sizlerin de fark edebileceği gibi-aşina olduğumuz, sofralarımızdan eksik etmediklerimiz. Bize ait, hala da öyle. Çünkü söz konusu yemek olunca sınırlar -hele de bu kadar birbirine yakınsa- ortadan kalkıyor aslında. Ama yerellik, kültürel farklılıklar/aynılıklar önemli Her ülkenin kendine ait bir tarihi ve gastronomi kültürü var. Coğrafi konumlar bu nedenle var tariflerde. Öte yandan gündelik yaşamımızda bazen çok önemsediğimiz küçük detaylar aslında coğrafi konumlar. Bu kitabın en büyük keyfi de bu zaten: farklı coğrafyalara, kültürlere karşın ne kadar “kardeş” olduğumuz..”

Kitaptaki bazı yemek adlarını paylaştığımda göreceksiniz hepimizin ortak tatlarını. Bitta, çiriş ketesi, katlama, kıtmeri, muhammara, sütlü biber turşusu, Paskalya çöreği, mamul/kurabiye, vişne likörü, gül likörü, tükenmez, ıspanak borani , çılbır, çalkalama, mühliye, tuzlu aşure, Boşnak mantısı, damat paçası, tirit, peynirli ekmek, nohutlu lavaş, lakerda, midye dolması, ayvalı lahana sarması, zeytinyağlı yaprak dolma, humus, kabak çiçeği kızartması kırmızı biber mezesi, tahinli patlıcan salata, Girit kabağı, tatlı çorba(aşure), kuru incir dolması, martedella, lebeniye, elbasan tava, papaz yahnisi, tepside et (büryan),Özbek pilavı, Özbek mantısı, çevirme(sakız/kaşık tatlısı)..

Liste çok uzun, tatlar  harika..

Ne kadar ortak tat var farklı coğrafya, din, etnik köken paylaştığımız. 

İyi ki var.

Elimde Kardeş Mutfaklar kitabı yüreğimde herkese yetecek kadar sevgi, 2018 yılında tüm kardeşlerime barış ve mutluluk diledim. 

Yeni yılınız kutlu olsun!

Gonca Tokuz

banner469

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.