Bacaklı Patlıcan yemeği: Fethiye

Ödüllü Gurme Gonca Tokuz kaleminden...

Bacaklı Patlıcan yemeği: Fethiye
27 Temmuz 2017 Perşembe 11:32

ÖNÜ ÖNLÜKLÜ, BAŞI KEÇİKLİ,MOR FİSTANLI, YEŞİL KAFTANLI..

Bilmecenin cevabını bildiniz sanırım. Bilemedi iseniz size bir ipucu vereyim.  “Kısacık boylu, kadife donlu” Yani patlıcan..Badılcan (Konya ve Afyon Yöresi), badımcan (Iğdır, Kars yöreleri), balcan (Fatsa, Harput, Gaziantep, Kilis),  baldırcan( veya batlıcan(Sivas, Tokat yöresi), baldıcan(Sürmene), bayıncan (Trabzon) gibi adlar da verilir. 

Türk mutfağının ünlü yemeklerinin ana öğesi, yaz aylarının en gözde sebzesidir patlıcan. Anavatanı Hindistan’dır ama Mutfağımızda 300’den fazla yemek, çorba, börek, reçel ve turşu çeşidi ile hatırı sayılır bir yeri vardır. 

Ülkemizde yetiştirilen ve uzun yıllardan beri en çok aranan çeşitleri olarak kemer patlıcan, Halkapınar patlıcanı, bostan patlıcanı, Kirmasti patlıcanı sayılabilir. Özellikle Ege yöresinde uzun meyveleri ile tanınan “Manisa siyahı”, “Aydın Siyahı” ile Denizli’nin “Arşın patlıcanı,” Antalya’nın  “Göl” patlıcanı gibi türleri vardır. Ama sevgili dostlarım Özgür ile Hasan Hüseyin Yılmaz’ın Fethiye’nin Kabak köyünden tohumunu getirdikleri ve bahçelerinde yetiştirdikleri bacaklı patlıcanı ilk kez görüyordum.  

 Öyküsünü anlatayım izin verirseniz.

Güzel bir Pazar günü Seferihisar’ın Bademler köyüne gittim. Amacım pazardaki köylülerle sohbet etmek, biraz alışveriş yapmak ve dostlarım Özgür ve Hasan Hüseyin’i ziyaret etmek idi. Pazarda alışveriş yaptım, tanıdığım o güzel yürekli kadınlarla sohbet ettim, güzel bilgiler derledim. Hele dostlarımın o güzel evlerinde çardağın altında dinlenmek, mevsim meyvelerinin tadına bakmak ve sohbet etmek tek kelimeyle harikaydı.  Sevgi halesiyle sarılmıştım uzun zamandır hiç olmadığı kadar. Uzun zamandır görmediğim Cumhuriyet aydını harika insan Füsun Hanım ile yeniden buluşmak sözcüklerle ifade edilemeyecek kadar güzeldi. Temmuz ayının sıcağında Bademler köyünün güzel havası ile serinledim, içim yaşam sevinciyle doldu.

Sevgili Özgür Hanım bir ara aramızdan ayrıldı kocaman bir tepsi içerisinde patlıcanla döndü.  Özgür hanım tohumlarını Gaziantep’ten aldığı ve bahçesinde yetiştirdiği patlıcanları gösterdi. Fethiye’nin Kabak köyünde oturan dostu Zeynep Topçugil’in kendisine yöredeki patlıcanların tohumlarından verdiğini ve onu yetiştirmekte de başarılı olduğunu ekledi. Bana yetiştirdiği patlıcanları gösterirken yüzündeki ifadeyi görmenizi isterdim. O çocuğunu, bende yeğenimi okşar gibi okşadık patlıcanların kadife elbisesini. 

Özgür hanım bana önce Zeynep hanımı sonra patlıcanların bahçeye geliş öyküsünü şöyle anlattı.

 “Zeynep Hanım aslında o sizi tanıyor ve çok seviyor. GARO’nun (Gaziantep Rehberler Odası’nın) ilk kez düzenlediği mart ayındaki Mozaik yolu ve Gurme turunda bizimle birlikteydi.  MUSEM’de (Mutfak Sanatları Merkezi’nde) sizden sunum almış ve Gaziantep mutfağıyla ilk temasımız sizin değerli bilgilerinizle olmuştu. Zeynep arkadaşım çok renkli bir kişilik, bir yeme-içme sevdalısı aşçı. Uzakdoğu gezgini amatör bir ressam. Fethiye’nin Kabak Köyü’nde bir taş evde oturuyor. İzmir’de bulunduğu kısa bir süre sık sık görüşme imkânımız oldu. Bu donemde bize Fethiye’den kendi köyünden getirdiği bu patlıcanların tohumlarından verdi.  Bizim bahçe yapma sevdamızı iyi bildiğinden tam da organik tohum arayışımızın son sürat devam ettiği o bahar ayında bu patlıcan tohumları bize ilaç gibi geldi. Viyol tepsisinde tohumlarımız fideye dönüştü, oradan da tarlaya şaşırtıldı (dikildi). Nihayetinde yetiştiler. Özgür hanımın Zeynep hanımdan aktardığına göre Fethiye'de BACAKLI PATLICAN ya da KOYLU PATLICANI olarak biliniyormuş. Ticari değeri yokmuş yani sadece köylüler kendi bahçelerinde kendi ihtiyaçları için dikip yetiştiriyormuş, ancak köylüler pazara çıkarlarsa kendi ürünlerinden az bir şey tezgâha koyuyorlarmış. Zeynep Hanım tohumları yan komsusu teyzeden almış ve devam ettirmiş patlıcanların soyunu. Özgür hanım anlatmaya devam etti: “Hibrit değil. İncecik, uzun, boynuz gibi duruyor dalında. Sanırım ismini bu benzetmeyle almış. Zeynep arkadaş bana o meşhur tarifi ile güveçte, odun ateşinde, bahçede bir patlıcan ziyafeti çekti. İste o gün Zeynep patlıcanı ismini verdim bu yemeğe. Bana “kurutulmuş hali muhteşem oluyor” dedi. Bende gecen sene yaptım, kuru biber ve kuru domatesle karıştırıp bol soğan ile kavurması gerçekten harika oluyor. Benim yapmasını ve yemesini çok sevdiğim bu tarif (BACAKLI PATLICAN AŞI )  tam da yaza uygun hafiflikte, tarifini dilim döndüğünce paylaşayım.”

Özgür hanım tarifle birlikte patlıcanları, bahçesinden topladığı mercanköşk ve biberiyeleri de verdi. Eve dönerken bir an önce gitmek ve tarifi denemek için sabırsızlanıyordum. 
Eve gelir gelmez hemen işe koyuldum. Harika oldu! 

İşte Zeynep hanımdan alıp bana aynen aktardığı tarif Özgür hanımın..
Ben çok beğendim bacaklı patlıcan aşını.  Bakalım siz de beğenecek misiniz? 

Teşekkürler  değerli dostlarım, teşekkürler Zeynep Topçugil..


BACAKLI PATLICAN YEMEĞİ

MALZEMELER:
1 kilo Fethiye patlıcanı
2 orta boy soğan
5-6 yeşil biber (tercihe bağlı)
Bol sarımsak (lezzet unsuru ama gene tercihe bağlı)
4 büyük domates
1 çorba kasığı salça
2-3 dal biberiye
2-3 dal mercanköşk
tuz-zeytinyağı.

YAPILIŞI:
Soğanlar iri yarım ay seklinde doğranır, küçük kıyılmış sarımsaklarla birlikte zeytinyağında kavrulur. Rengi saydamlaştığında biberler eklenir ve kavurma devam eder. Kıvama gelince küp küp kesilmiş domates ve tuz eklenerek tencerenin altı kısılır, böylelikle domatesin sulanması sağlanır. Gerek görülürse salçası eklenir. Tencereye parmak seklinde doğranan patlıcanlar bir sıra dizilir, üzerine bir sıra domates bırakılır. Araya biberiyeler ve mercanköskler sıkıştırılır. Kısık ateşte kendi suyu ile pişirilir. Arzuya göre ılık ve süzme yoğurt eşliğinde servis edilir.

Gonca TOKUZ

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.