BELEM PASTASI (Pastéis de Belem)

Gonca Tokuz yazdı... Portekiz’den Unutulmaz Bir Tat

BELEM PASTASI (Pastéis de Belem)
24 Mayıs 2014 Cumartesi 16:47

Portekiz’in ulusal tatlısı “Pastéis de Belem”  tatlısının bir diğer adı “Pasteis De Nata”dır. Lizbon Mutfağının en özgün yiyeceklerinden birisi olan  bu tatlıya  “Belem Pastası” denilmesinin nedeni pastanın 18. yüzyıldan önce bu bölgede yaratılmış olması.  Orijinal tarifini sadece üç kişinin bildiği söylenen tatlının doğduğu yer olan Belem’de ünlü pastanenin önünde günün her saatinde uzun kuyruklar görmek mümkün. Bu arada bu üç kişinin aynı uçakta bile yolculuk etmediğini ekliyorlar Lizbon’da rehberlerimiz.

Rivayete göre,  Belem’deki “Mosteiro dos Jeronimos” adlı manastırın rahipleri giysilerini beyazlaştırmak, şarabı berraklaştırmak için yumurta akı kullanıyorlarmış. Ellerinde  kalan yumurta sarılarıyla bir çok tatlı ve krema tarifi yaratmışlar. 19. Yüzyıl’ın başındaki devrim sırasında işsiz kalan rahiplerden biri geçimini sağlamak için yaptığı kremalı milföylü tatlısını küçük bir dükkanda satmaya başlamış. O yıllarda Belem’e sadece deniz yoluyla ulaşılıyormuş. Torre de Belem’in (Belem Kalesi) ve Manastırın ihtişamlı görünüşü bir çok ziyaretçiyi çekiyormuş. Zamanla Belem kasabası bu küçük dükkanda satılan tatlısıyla tanınır olmuş. (1)  

O gün bugündür de tarifi sır gibi saklanan tatlı Belem’in en önemli özelliklerinden biri olmuş. Belem’deki  tarihi “Antiga Confeitaria de Belem” adlı pastanede  “Pastéis de Belem” diye satılıyor. Guardian Gazetesi’nin 2009 yılında “Dünyadaki en güzel yemek yerleri” listesinde yer alan Antiga Confeteria de Belem ise  Portekiz’in dünya gastronomi kültürüne armağanı olarak kabul ediliyor imiş.. 

 

Portekiz’e yolunuz düştüğünde hemen şu soruyla karşılaşabilirsiniz “Belem Pastası yediniz mi?” Bu soruya “Evet” cevabı verememiş iseniz Portekiz,  daha doğrusu Lizbon geziniz biraz yarım kalmış gibi  olabilir. “Bu kısacık gezimde bu kadar uzun  bir kuyruğa girip bekleyemem” diye düşünürseniz tatlıyı  Lizbon’da ve hatta diğer yörelerde  başka pastanelerde de tadabilirsiniz. Ben denedim. Dışı çıtır milföy hamurlu,  içi kremalı tatlının aralarında pek fazla bir fark yoktu ve  hepsi de lezzetliydi. Kahvenin ve meyve suyunun yanında bol bol yedim.  (Bu arada kalorisini de düşünmedim diyemem tabii..) 

Tatlının orijinal tarifi denemek kolay.. Hazırlaması biraz süre alsa da kolayca hazırlanacak bir tatlı. Hamuruyla uğraşmak istemezseniz pastanızı  hazır satılan milfoy hamuruyla da deneyebilirsiniz. 

Pasteis de Nata (2)

(20 kek için)

Malzeme:

Hamuru için:

300 gr un

250 gr pasta margarini

tuz 

Krema için:

50 gr. krema

4 yumurta sarısı

2 çay kaşığı un

100 gr. şeker

Soyulmuş bir limon kabuğu

Süslemek için tarçın

HAMURUN HAZIRLANMASI

Geniş bir kapta  un, tuz v yeteri kadar suyu karıştırınız. 15 dakika dinlendiriniz. Margarini üç parçaya ayırınız.  Hamuru açınız ve bir porsiyon margarini  koyup rulo yapınız. Bu işlemi birkaç kere tekrarlayınız.  Aynı işlemi diğer margarin parçalarıyla da aynen tekrarlayınız. 20 dakika dinlendiriniz. Hamuru 2 cm kalınlığında parçalara bölünüz.  8-10 cm çapında pişirme kaplarına hamuru yayarak yerleştiriniz.

KREMANIN HAZIRLANMASI 

Bir kaba tarçın hariç diğer malzemeleri koyup karıştırınız. Yavaş ateşte karıştırarak pişiriniz ve soğumaya bırakınız.

PASTANIN HAZIRLANMASI

Soğuyan karışımı pişirme kaplarına koyduğunuz hamurun arasına dökünüz ve 200 derecede ısıtılmış  fırında pişiriniz. Tatlı altın rengini aldığında dövülmüş tarçın serpiniz ve soğumaya bırakınız. Soğuyunca servis yapınız.  

Kaynaklar: 

  1. http://www.elele.com.tr/blog/pelin-akin/lizbon-pastaneleri-belem-turtasi-BlogDetay-125
  2. Traditional Portuguese Dishes, Escudo de Oro, Printed in Spain, , 2012,  pp. 72,73 
banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
imge - 3 yıl önce
gonca hanım aslında ben bunun resmini daha önce görmüş merak etmiştim şimdi de sizin sayenizde öğrendim ben tuzlu sanıyordum meğer pastaymış zaten sizin sayenizde hep farklı tatlar deniyorum mutlaka deneyeceğim elinize sağlık ...
Avatar
imge - 3 yıl önce
gonca hanım aslında ben bunun resmini daha önce görmüş merak etmiştim şimdi de sizin sayenizde öğrendim ben tuzlu sanıyordum meğer pastaymış zaten sizin sayenizde hep farklı tatlar deniyorum mutlaka deneyeceğim elinize sağlık ...
Avatar
Gonca Tokuz - 3 yıl önce @imge
teşekkürler i̇mge hanım, sağ olun..