Bocuse d'or Aşçılık Yarışması

Gonca Tokuz yazdı...

Bocuse d'or Aşçılık Yarışması
01 Mart 2013 Cuma 16:29

Bocuse d’Or Dünyanın en prestijli aşçılık yarışmalarından birisidir.
1987 yılından beri her iki yılda bir düzenlenen yarışmaya adını veren Şef Paul Bocuse’dir. Yüzyılın şefi olarak adlandırılan Bocuse 46 yıl boyunca 3 Michelin yıldızı taşımış ve bu yarışmayı aşçılık dünyasına armağan etmiştir.

Bocuse d’Or Aşçılık Yarışması bu yıl Ülkemizde ilk defa düzenleniyor. Metro Toptancı Market yarışmanın Türkiye ayağının ana sponsoru ve ürün tedarik sponsoru oldu. Yarışma 7-9 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen Sirha İstanbul Fuarı bünyesinde 9 Mart 2013 tarihinde yapılacaktır. Türkiye birincisi 2014 yılında İsveç’te yapılacak Avrupa finaline katılacak, dünya finali ise 2015 yılında Lyon’da gerçekleştirilecektir.

Yarışma öncesinde Türkiye finaline kalan dört şef; Erol Sarıdoğan, Gürcan Gülmez, Murat Çakıroğlu ve Volkan Karataş Mikla restoranda Şef Mehmet Gürs’ün koçluğunda,  özel bir mönüyle karşımıza çıktılar. Önce kendilerini tanıdık, sonra yemeklerini.

Akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, şefler ile Metro Toptancı Market’in üst düzey yöneticilerinin katıldığı gecede birbirinden güzel yiyecekler ve şaraplar tadıldı.  The Marmara Pera’nın eşsiz manzarasında güzel tatlarla, dostluklarla harmanlanmış güzel saatler geçirildi.

Mutfağımızın dünyaya açılması adına örnek projelerden birisinin gerçekleşmesine tanıklık ederken ülkemin insanlarıyla bir kez daha gurur duydum. “Genç yeteneklerimiz, onlara önderlik eden şefler,   vizyon sahibi yöneticiler iyi ki var.” diye düşündüm. Açık mutfakta arı gibi çalışan genç aşçılar bana umut ve sevinç aşıladı. İyi ki Mehmet Gürs gibi koçları vardı. Ülkemizin o güzel topraklarına emeklerini akıtarak, üzümlerimizi şarap olarak bizlere sunan üreticilerimiz iyi ki vardı. İyi ki Kubilay Özerkan gibi yöneticilerimiz vardı.

Işıklarla yıkanan İstanbul gecesinin zevkini çıkarırken, gözüm sık sık camın arkasında, açık mutfakta harıl harıl çalışan gençlere takılıyor, yanlarına gitmemek için kendimi zor tutuyordum.  Yarışmalarda ödül almaları, ülkemizi temsil etmeleri elbet çok güzeldi. Ama alamasalar bile onlar bizim gençlerimizdi, geleceğimizdi, şeflerimizdi..

Gecede uzun süredir görüşemediğim dostlarımla, arkadaşlarımla birlikte olmak tek kelime ile harikaydı. Sevgili dostlar; Nilhan Aras, Sahrap ve eşi Nuri Soysal, Aylin Öney Tan, Ayşe Tüter, Nedim Atilla, Hülya Ekşigil.. Sıkı takipçileri olduğum yazarlarım; Artun Ünsal,  Nedim Gürsel, Deniz Alphan, Nilüfer Nahya.. Metro Toptancı Market’in dinamik ekibi; Esra Daver, Orhan Kozan, Esra Özerkan, Nilhan Aras, Ayla Ceylan, Bilge Ceylan…Sizlere anlatacak daha çok şey var elbet.. Ama izninizle bir kısmını  da size mönü ile fotoğraflar anlatsın.. Ne dersiniz?  Hoşluklar ve tatlı Mikla’dan, diğerleri adaylarımızdan..

Hoşluk 1 Deniz Suyu Marine Sinarit, Rezene,Lime,Zeytinyağı
Hoşluk 2 Tam Buğdaylı Mantı Sebzeli Mantı, Manda Yoğurdu, Domates, Fırınlanmış Sarımsak, Antakya Sumağı.
Lagos Marine (Volkan Karataş)
Levrek Fırın (Gürcan Gülmez)
Kuzu Sırtı (Erol Sarıdoğan)
Kuzu Sırtı (Murat Çakıroğlu)
Kabak Tatlısı Antep Kuşboku Dondurması, Susam Sürtmesi, Üzüm Pekmezi.

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fikret Dülger - 5 yıl önce
hepsi çok güzel ancak ben en çok 1. fotoğrafı sevdim. bütün aşçıların ellerine sağlık.