Cevapcici

Gonca Tokuz; gitti - gördü ve yazdı...

Cevapcici
05 Ocak 2015 Pazartesi 19:09

Cevapcici Sırp Mutfağının meşhur yemeklerinden birisi.

Sırbistan’a gitmeye niyetlendiğimde arkadaşımın bana söylediği ilk cümle şu oldu “Kebapları da güzeldir, kızları da.” Hemen ardından ekledi.

“Biliyorum kızlar bizim ilgi alanımıza giriyor ama kebapları, yemekleri çok ilgini çekecek. 

Cevapcici yemeden dönme sakın!” 

Gerçekten de ilgimi çekti. 

İmkânım olduğu tadına bakmaya çalıştım Sırp yiyeceklerinin. Bazılarından hoşlanmasam da “hepsinin kendine özgü bir güzelliği var elbette.” Diye düşündüm.   

İlgi alanımda önce peynirler vardı.

Her zaman olduğu gibi bütün gün benimle birlikteydiler.

Kahvaltıda, öğle yemeğinde ve akşam üzeri, akşam yatmadan önce..

Otelde, sokakta, restoranda ve markette..

İnce delikli beyaz yumuşak peynirlerini de sevdim, sert peynirlerini de. Yumuşak peynirlerinden en meşhurları; Zlatiborski, Javorski, Lipski, Gervais, Imperial ve  Liptauer (1) Sert peynirlerinin en meşhuru hepimizin bildiği Kachavalj. Balkan bölgesinin bu meşhur peyniri için Doğu Sırbistan Pirot Kasabası işaret ediliyor. 

Yumuşak peynirler koyun sütünden, sert peynirleri ya koyun ya da inek ve koyun sütü karıştırılarak yapılıyor. Peynirler dükkânlara satılmak üzere “cabrica” denilen özel ağaç kaplarda gönderiliyor.

Peynirler meze olarak tüketildiği gibi çeşitli yemeklerin yapımında da kullanılıyor. 

Sırbistan mutfağında sadece peynir değil elbet diğer süt ürünlerinin özel bir yeri var. Sütlü kuzu yemeği, peynirli dolma, kaymaklı tatlılar ve çorbalar gibi. Bazı yemeklerin yoğurt ve kaymakla ikram edilmesi gibi. Meyveli yoğurtların yanı sıra kefir yoğurduna da sıkça rastladım.
    
Sırp Mutfağının en gözde ürünleri elbette deniz ürünleri.  Çok yaygın kullanılıyor. Sava ve Tuna nehirlerinin kıyısında çok şık restoranlar ve bu restoranların menülerinde birbirinden güzel deniz ürünleri sunuluyor. 

Deniz ürünlerinin yanı sıra dana, koyun, domuz etleri, kümes hayvanları ve sebzeler de hak ettiği almış Sırp mutfağında. 


Örneğin sarma (lahana sarması), musaka, culbastije, pilav ( pilav od ovcetine), duvec, kajmak (kaymak), boza, halva, gurabije, kajgana,  pogaca, secer-lokumi,  tufahije (elma dolması)  ilk dikkatimi çeken yiyecekler. Ayrıca domates salatası(Srpska salata od paradajza), kebabs (Raznjici), Türk lokumu (ratluk), irmik helvası (alva od griza), baklava gibi tatlar da hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkabiliyor. 

Sırbistan’da aç kalmak, doymamak gibi bir sorun kesinlikle söz konusu değil. Üstelik porsiyonlar kocaman. İki kişi rahatça doyabilir. Birbirinden güzel pastalar, ekmekler her daim elinizin altında. 

Ekmekleri çok güzel, özellikle de mısır ekmekleri.
Kek şeklinde sunulan  “proja” sofralarımıza sık sık konuk oluyor. İçecekler de öyle. İsterseniz alkollü, isterseniz alkolsüz. Şaraplar, biralar, kahveler, sıcak çikolatalar, meyve suları. Tatlılar, pastalar, kahveler de öyle. 

Pek çok tanıdık ad ve tat size göz kırparken, -14 derecede üşüdüğünüzü unutuyor, sıcak çikolata veya şarapla ısınıyorsunuz. Adım başı sokaklarda rastladığınız kestane satıcıları size güzel kış anılarınızı hatırlatıyor.   Anılar derken sadece kestane değil elbet. 

Sırbistan Mutfağı ile ilgili birkaç yemeği paylaşmayı düşünüp, gerekli bilgileri derlerken baklavayı - marketlerde, kafelerde, restoranlarda- görünce “Tamam” dedim. “ Yılın ilk yazısı baklava olsun!” 

Gaziantep’e dönünce baklavanın en güzel örneklerini sunan, yiyen Gaziantepli dostlarımı düşününce anında vazgeçtim. ( Mahalle baskısı mıdır nedir? )  Sizinle farklı bir tadı paylaşmaya karar verdim. Sizin yanıtınız ne olurdu acaba size sorsam? Cevabınız “Cevapcici” olabilir miydi?  

İyi yıllar dileğiyle. 
CEVAPCİCİ
Malzemeler:
1 kg. koyun kıyması
Birkaç dal taze biberiye
100 ml. zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat (kabartma tozu)
4 tane doğranmış yeşil soğan
Tuz ve biber
Hazırlanışı:
Biberiyeleri yıkayın durulayın, ufak ufak doğrayın. Kıymaya tuz, biber, kabartma tozu, doğranmış soğanı ekleyerek iyice yoğurun. Top şeklinde yuvarlayın ve buzdolabında en az 6 saat tutun.  Buzdolabından alınan köfteleri 2 cm kalınlığında ve 7 cm uzunluğunda parmak şekli verdikten sonra yavaş ateşte ızgarada 7-8 dakika pişiriniz.  Doğranmış soğan, acı biber, taze domates veya pişirilmiş biber veya soğanla sıcak olarak servis ediniz. 

Kaynaklar:
Serbian Cuisine, Belgrade Restaurants, Grade CC.
Milica Jehlika, Serbian Cook Book, GARFO, Beograd, 2012. 

1) Liptauer peyniri hazırlanırken peynire soğan, kimyon ve biber ekleniyor.

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HÜLYA AKKAYA - 3 yıl önce
gonca hanım
sayenizde dünya mutfaklarını geziyoruz şiirsel anlatımınızla tatmış kadar oluyoruz. devamını bekliyoruz sevgiler