Erguvan salatası, kabak çiçeği dolması...

Gonca Tokuz yazdı...

Erguvan salatası, kabak çiçeği dolması...
04 Temmuz 2014 Cuma 15:17

Mutfaklarımızda sebzeler, meyveler, bakliyat ve tatlandırıcılardan hep söz ederiz ama çiçeklerimizi  hep unuturuz genelde. Oysa mutfağımızda  çiçeklerin her zaman özel bir yeri vardır. Güzel bir sofrayı süsleyen tanzim edilmiş çiçeklerden, vazoda gözlerimizi ayıramadığımız renk cümbüşünden söz etmiyorum elbet. Başta tatlı ve reçellerimiz olmak üzere damağımızı şenlendiren çiçekli tatlardan söz etmek istiyorum.

Reçeller, şuruplar, tatlandırıcılar, renklendiriciler, içecekler – gül şurubu, gelincik şerbeti, papatça çayı, ahva beida (beyaz kahve)..İlk aklıma gelenler bunlar ama neler var neler.. Onları başka bir yazıya bırakarak bugün sizlere iki güzel çiçekli tattan söz etmek istiyorum. Erguvan salatası ve kabak çiçeği dolması..

Yazar dostum Nazlı Pişkin  internette  bir ara erguvan çiçeği  salatasını paylaşmıştı. Sevgili Fatma yengemin portakal  ve limon çiçeği reçelleri, yazar dostum İnci Gürbüzatik’in yasemin çiçeği reçelini, anneannemin gül reçelini, ıhlamur  turşusunu ve kabak çiçeği dolmasını  zevkle anımsıyorum. Ama  bu salatayı ilk kez duyuyordum. Sayın Nazlı Pişkin şöyle özetliyor salatanın hazırlanışı. “..İstanbul'da erguvan ağaçları o güzel renkli çiçekleriyle yine bezendiler. Evvela Boğaziçi'nin, şehr-i Konstantiniyye'nin, o eşsiz su yolunun iki yakasını süsleyen bu ağaç artık şehrin başka yerlerinde de güzelliğiyle gözleri ve gönülleri şenlendiriyor. Marifetinin sadece bundan ibaret olduğunu sanırdım da yanılırmışım meğer; ilkbahar sofralarını da şenlendirirmiş. Nasıl mı? Ben 19 yüzyıl yemek kitaplarımızdan birinin yalancısıyım, o erguvani çiçekler toplanıp yıkanıp üstüne "rugan-ı zeyt" yani zeytinyağı ve limon suyu gezdirildikten sonra bir çiçek salatası olarak sofralarda arz-ı endam edermiş..”

Çiçekli tatları bir yazıda bitiremeyiz elbet. Ama kabak çiçeği dolması ile  yazımızı noktalayabiliriz. Ama önce bir itirafta bulunayım. Gaziantep’in bol malzemeli, acılı, sarımsaklı ve yağlı dolmalarına alışkın olan ben ilk yediğimde bu dolmadan pek hoşlanmamıştım.  Ama yıllar sonra ayrımına vardım ki,  ben  kabak çiçeği dolmasının bayağı tiryakisi olmuşum. Geçtiğimiz günlerdeki kısa tatilimde de bu tiryakiliğim iyice tescillendi.

Kendimi her zaman attığım  yöre pazarlarında bu yıl da sebzelerin, meyvelerin arasında kabak çiçeklerini görünce eski bir tanıdığa rastlamış gibi oldum.  Pazardaki basma fistanlı şalvarları, başlarında renk renk yazmaları  ve uçlarındaki birbirinden güzel oyalarla yanık tenli kadınlarımızı izledim bir süre. Birbirinden  güzel, meyve, sebze ve otlarının  arasında o güzel anneleri, kadınları ve  genç kızları belleğimin dosyalarına emanet ettim. Hiç birini kırmadım, aldım yeşilliklerden bol bol..Otlu peynir, otlu börek, otlu ekmek.. Akşam yiyeceğim kabak çiçeği dolmasını düşünerek kendimi pazarın neşesine bıraktım..

Sofralarınızın her daim çiçekler güzelliğinde olması dileğiyle,  iyi ramazanlar.. 

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Malzemeler:
25-30 adet kabak çiçeği dolması
2 büyük soğan 
1 su bardağı pirinç
2/3 su bardağı zeytinyağı
Arzuya göre dereotu (1/2 demet olabilir)
Yeteri kadar karabiber
Yeteri kadar su ve tuz
1 su bardağı su

Hazırlanışı: Kabak çiçeklerinin içi ve dışı iyice yıkanır, suyunun süzülmesi için süzgece konur.  Bu arada pirinç ılık su ile ıslatılır. Soğan  soyulup, ince kıyılır, kızdırılan zeytinyağında soğanlar sarartılır.  Islatılan pirinç iyice yıkanır ve  sararan soğanların üzerine konur. Pirinçler saydamlaşıncaya kadar kavrulur, tuz ve karabiber eklenir. En son doğranmış dereotu eklenerek dolmanın harcı hazırlanmış olur.

Çiçekler sap kısmından tutularak çiçeğin taç yaprakları açılır ve dolma harcından içerisine bir miktar- yaprağın büyüklüğüne göz önünde bulundurularak – harç konur ve yapraklar kapatılarak tencereye dizilir. Tencereye dizilirden yaprakların kapanma yerinin  alt kısma gelmesine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Pirincin su çekmesi göz önünde bulundurularak 1 bardak su ilavesi ile pişirilir.  Tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi ılık-soğuk olarak servis edilir.

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.