Gölevez kızartması

Gonca Tokuz Gaziantep'ten yazdı...

Gölevez kızartması

Gölevez,  kolokas, kolokaz, golokas  olarak bilinen sebzenin ülkemizde yaygın adı. Bir adı da: Taro. Yılanyastığıgillerden (Araceae) familyasından otsu bir bitki ve bitkinin yenilebilen yumruları. Latince adı  ise “Colocasia esculentasya.” Asya’nın Güneydoğusu’ndan Pasifik adalarına yayıldığı sanılan bu bitki bizim yörede pek bilinmez. 

Kolokas denilince ben genelde Kıbrıs’ı, o güzel adamızı anımsarım. İlk tanışıklığım Antalya’dan olmasına rağmen. Adamızın çeşitli bölgelerinde yetişse de özellikle  Karpaz Bölgesinde daha yaygın imiş. Kıbrıs mutfağında taze yumrusuna  “Bulles” ya da  “ Bullez”  deniyor ve kızartması yapılıyor. 

Geçen hafta dostum Hülya Akkaya pazarda “göbelek” adıyla satılan bir sebzeyi görmüş. Benim isteyip istemediğimi sordu. Hiç “yok” der miyim? “Evet” dedim tabii. Arkadaşım göbelek deyince büyük bir olasılıkla mantar diye düşünüyordum. Neyse göbeleklerim (göleviz) elime geçti. Ama göbelekler benim bildiğim mantar değil. 

Sebzeleri koydum tezgahın üzerine. Bir süre bakıştık. “Sizin adınız ne? Nasıl yenirsiniz? “ diye sordum.  “Beni tanımadın mı? Ben gölevezim. Bana kolokas da diyebilirsin. Hani seninle ilk Antalya pazarında tanışmıştık. Ne sevinmiştin beni görünce. Sonra Kıbrıs’ta karşılaştık Lefkoşe ve Girne’de.  Yine sevindin beni görünce. Üstelik yemeklerimi yaptınız ve hakkımda yazı yazdınız. Beni ne  çabuk unuttunuz? “ Ben nasıl cevap verdim acaba? Anımsayamıyorum.  “Çok yorgunum bugünlerde kafam karışmış” mı dedim? Veya kendimi şöyle mi savundum?  “O zaman şekliniz farklı idi. Havuç gibi idiniz, şimdi patates gibi olmuşsunuz. Yapraklarınız da vardı. Şimdi saçlarınız(yapraklarınız) da dökülmüş üstelik. Çok küçülmüşsünüz..” 

Aramızda böyle bir konuşma geçti mi? Çok mu kaba davrandım? Ama  konunun sosyal medyaya taşındığı kesin.  Akrabalarım konuyu el attı önce. Sevgili Zühal Sipahi Aykut “Yanlış bilmiyorsam kulakas olmalı. Mersin’de de oluyordu. Anneannem pişirirdi” dedi. Sevgili Harika Ufak “Kolakas bu..” diye yanıtladı sorumu. Sevgili Mehmet Akif Nas Sipahi,  Sebzenin küçük ve büyük cinslerinin olduğunu belirterek “Kulakas ya da kolokas” bu dedi. “Patates gibi yemeği pişirilebilir Ancak buna nohut ilave ederseniz kuşbaşı et ile pişirip yerken  limon da sıktınız mı harika tadı olur.” 

Sonra akademisyen dostlar el attılar  konuya. Sayın Mehmet D. Öner hocam sebzenin bir adının “taro” olduğunu ve Amerika’da cipsinin yapıldığı bilgisini iletti. Sayın Sevda Çapa Erdoğdu hoca, “ Göleviz diyoruz. Alanya’da ve Afrika’da olduğunu biliyorum. Alanya Gazipaşa hattında yetişir. Bıçak ile keserseniz kayganlaşarak uzar. Kabuğu soyulur, bıçağın ucu ile.. “ dedi. 

Bilgi nasıl güçlü kılıyor insanı.. Gölevizleri küçük parçalara ayırdım. Aynen tarif edildiği gibi. Kızarttım. Bir kısmını üzerine yoğurt dökerek, bir kısmını limon sıkarak  yedim. Kızartmasını hazırlaması çok kolay. 

Sizler isterseniz Sevda hocanın ayrıntılı bir şekilde verdiği göleviz yemeğini deneyebilirsiniz.. Sebzeyi bulabilenler için sorun yok. Bulamayanlar için bir sözüm var.  “Sizin de bir dostunuz vardır- Hülya Akkaya’ya gibi olmasa da- size göleviz getirecek veya gönderecek..” 


GÖLEVİZ YEMEĞİ  (6 kişilik)

MALZEMELER

1 kg göleviz
1/2 kg kuşbaşı et 
1 yemek kaşığı domates salçası
3 domates
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 adet büyük soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan zeytinyağı
3 adet limon
Tuz

YAPILIŞI: Gölevizler yıkanmadan ve eller kuru şekilde soyulmalıdır. Doğrama işleminin bıçak ile kırılarak yapılması makbuldür. Doğranan gölevizler un ve limon suyu ile harman edilip varsa üzerindeki kayganlık alındıktan sonra bolca yıkanır. Sıcak tencerede kuşbaşı etler kavrulur üzerine tereyağı ve zeytinyağı eklenir. İnce kıyılmış soğan ile rendelenmiş domates ve domates salçası, yeteri kadar tuz, kırmızıbiber ve daha önceden ıslatılmış nohut, yeteri kadar su ve doğranan gölevizler eklenerek üzerine limon suyunu ilave edildikten sonra normal ateşte pişirilmeye bırakılır. Gölevizler yumuşayıp yemek kıvamını aldıktan sonra yemek ocaktan alınır ve servisi yapılır. ( Tercihe göre düdüklü tencerede pişirilebilir. Pişirme kısalır.) 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2016, 08:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner566

banner554

banner558

banner571

banner141

banner557

banner560

banner568