Havuç dolması

Gonca Tokuz Gaziantep'ten yazdı...

Havuç dolması

Dolmalar-sarmalar sofralarımızın en gözde yemek grubunu oluştururlar. Günlük ve özel gün sofralarının vazgeçilmezi olan dolmalar etli ve etsiz çeşitleriyle, farklı harçlarıyla veya doldurulduğu/sarıldığı sebze, meyve, yaprak ve çiçeklerle hem gözlerimizi, hem midemizi şenlendirirler. 

Hemen aklıma ilk gelen örnek nedense patlıcan dolması oluyor. Çok sevdiğimden mi acaba* Elbette kabak, biber, domates, enginar, soğan,  ayva, elma, erik dolmaları da var. Yapraklar da bu güzel tattan paylarını alıyorlar. Asma yaprağı, dut yaprağı, ayva yaprağı, kiraz yaprağı, fasulye yaprağı, marul, kabak kabuğu sarması, pancar ve lahana ve karalahana sarmaları.. 

Çok yaygın olmayan dolmalarımızdan birisi teyzemin sık sık hazırladığı pürçüklü/havuç dolmasıdır. Genelde kışın ve yörede yetişen sarı havuçlarla yapılır. Yemeğe “pürçüklü dolması” denilmesinin nedeni havuca bazı yörelerde “pürçüklü-pirçikli” denilmesinden kaynaklanmaktadır. Bilindiği gibi pürçek; şakaklardan sarkan saç, zülüf ve bitkilerin saçaklı kökü ve püskülüne denilmektedir. 

Havuç sert ve gevrek olduğundan oyulması biraz zordur.  Bu iş için eskiden Kilis’te kenarı tırtıklı özel havuç oyacaklarının kullanıldığından söz edilir. Hatta bazı kadınların işin kolayına kaçtıkları havuçları  oydurmak için haratlara (tahta oyucularına) gönderdikleri anlatılır. Bir Antakya gezimde  bir tablacıda oyulmuş havuçların satıldığını görünce satıcıya sordum. Satıcı “ Tabii harat oyuyor bunları. Havucu oyması çok zor.” dedi. Kilis’te ilk yemeklerle ilgili ilk derlememde bu soruyu sorduğum  usta kadınlar Antakya’daki  satıcı kadar hoşgörülü değildi. “Eğer sebzeyi oyamıyorsa o kadın iyi yemek yapamaz.  O zaman dolma yapmasın, başka şey yapsın. Olur mu öyle şey? Ne kadar ayıp. Biz annemden böyle gördük.” dediler. “Sebzeyi biraz haşlarsanız kolay oyabilirsiniz” diye eklediler. Tarifini aldığım sevgili Aysel Dülger çok becerikli olmalı ki; haşlamadan oymuş  dolmada kullandığı  havuçları.  Ben çok beğendim sizin için tarifini de aldım. Umarım siz de beğenirsiniz.. 

HAVUÇ DOLMASI (*)

Malzeme:

400 gr. yağlı kıyma
2  kg. sarı havuç
½ kg.  pirinç
1 büyük soğan
1 baş sarımsak (7-10 diş) 
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yeteri kadar karabiber, tuz 
Yeteri kadar su
Hazırlanışı:    Havuçların içleri oyulur; yıkanır. Kabukları ya rende ile alınır veya bıçakla kazınır ve  tuzlanır. Soğanlar soyulur, ufak doğranır.  Kıymaya tüm malzemeler karıştırılır, en son pirinç ve bir kahve fincanı su ilave edilir. Hazırlanan iç çok sıkışık olmamak üzere havuçların içine doldurulur. Havuçların ağzı ya kapaklarla kapatılır, ya da art arda,  birbirine kapak olacak şekilde dizilir. Üzerine dolma taşı veya ağırlık konur,  Tuz serpilir, havuçların üzerini basacak kadar su eklenir, pişirilir. 

* Aysel Dülger, Kilis doğumlu, ilkokul mezunu, ev kadını 


 

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2016, 14:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
aktan oktar
aktan oktar - 2 yıl Önce

ben de yaparım ama sarımsak koymam. diğer malzemeler aynı ama sadece sarımsak farklı. Teşekkürler aklıma getirdiğiniz için..

Sevinç  Malazgirt - Konya
Sevinç Malazgirt - Konya - 2 yıl Önce

hemn mutfağa geçiyorum. :) harika

SIRADAKİ HABER

banner566

banner554

banner558

banner569

banner141

banner557

banner560

banner568