Her Güne Bir Yemek

Gonca TOKUZ : Tijen İnaltong’un Yapı Kredi Yayınlarından 2005 yılında çıkan ve 2. baskısı bu yıl yapılan harika kitabının adı. Kitapta ulusal mutfağımızdan yiyecekler de var.

Her Güne Bir Yemek
14 Temmuz 2013 Pazar 15:47

Her Güne Bir Yemek” Tijen İnaltong’un Yapı Kredi Yayınlarından 2005 yılında çıkan ve 2. baskısı bu yıl yapılan harika kitabının adı. Kitapta ulusal mutfağımızdan yiyecekler de var, yabancı ülke mutfaklarından güzel tatlar da. Hatta Tijen İnaltong kendi denediği bazı tarifler de çıkacak karşınıza sürpriz olarak.

Kitapta neler yok ki; İşte kitapta yer alan başlıklardan birkaçı; Girit’ten Tahıl ve Bakliyat Salatası, Güney Afrika’dan Süt Tartı, İtalya’dan Karnaval Tatlısı, Rusya’dan Bilini, İran’dan Yeni Yıl Pilavı, Cezayir’den Acılı Fasulye Yemeği, Hindistan’dan Kakuleli Süt Tatlısı, Mısır’dan Tameya (Bakla köftesi), İngiltere’den Wales (Galler) Usülü Peynirli Pırasa Çorbası, Lübnan’dan İrmik Keki, Tayland’dan Khao Soi Gai(Tavuklu Çorba),  Gürcistan’dan Peynirli Mısır Ekmeği, Hawai’den Fındıklı Yufka Çubukları, Meksika’dan Düğün Kurabiyesi,  Pakistan’dan Patatesli Samosa,  Japonya’dan Susamlı Pirinç Keki,  Letonya’dan Pragi (Lahana ve Mantarlı Poğaça), Hırvatistan’dan Erikli Patates topları.

Bizden tatlara gelince; Sinop’tan Ayancık Böreği, Şanlıurfa’dan Loğlaz Dürümü, Gaziantep’ten Sini Köftesi, Rize’den Laz Tatlısı, Kayseri’den Nevzine Tatlısı, Çanakkale’den Sakandırık Mantısı, Kars’tan Kavut Ufalaması, Sivas’tan Madımak Yemeği, Bursa- Cumalızık’tan Maydanoz Kayganası, Giresun’dan Fındık Çorbası, Antalya’dan Saç Kebabı., Niğde’den Halveter..Kitapta daha neler var neler.. Mıltık çorbası, Kefir çorbası, Toga Çorbası, Kabak Çiçeği Kızartması, Çayırlı Pilav, İmeceli Pilav, Areik Turşusu, Fattuş, Kişnişli Acur Turşusu, Geremez, Cantık, Fas Ekmeği, Safranlı İsveç ekmeği, Patlıcanlı Menemen,  Bal Likörü, Trabzon Hurması İçeceği, Dızmana, Sıcak Çikolata, Ortodoks Taziye Tatlısı, Limonata Dondurması, Anaşabur, Koruk Şerbeti…Liste uzayıp gidiyor..

“Her Güne Bir Yemek” kitabına özellikle “yemek kitabı” demedim. Lütfen siz de demeyin.. Nedenini açıklayayım izin verirseniz.  Bir yemek kitabı lafı aldı başını gidiyor..

Etrafta o kadar “yemek kitabı” var ki.. Tarif veren” veya “vermeye çalışan” ve  “mutfak kültürü ile ilgili hiç ilgisi olmayan”  kitaplardan söz ediyorum tabi. Çoğu başucu kitaplarım olan, kaynak olarak kullandığım  -pek çoğu da dostum, arkadaşım olan araştırmacıların, yazarların, şeflerin titizlikle hazırladıkları birbirinden - değerli eserlerden söz etmiyorum elbette.

Genelde alanda çalıştığımdan,  bir tarif (ve onun çevresinde örülmüş olan bilgiler halkası) için günlerce en az 10-15 kişiyle günlerce çaba harcamanın zorluğunu – ve bu arada sözcüklere dökülemeyen zevkini- çok iyi bilen birisiyim. İşte tam da bu nedenlerle Tijen İnaltong’un kitabı benim sevdiğim kitaplardan. O’nun ne kadar çok gezdiğini, çok iyi gözlemler yaptığını, notlar aldığını ve tarifleri titizlikle derlediğini yakından biliyorum.

Kitapta o kadar güzel bilgiler paylaşılmış ki..  

Tariflerin yanı sıra ek bilgiler, anekdotlar, atasözleri, maniler, öyküler verilmiş, fotoğraflarla kitap  görsel açıdan da zenginleşmiş.. Kitabın sonuna türlere ve yemek adlarına göre dizinler eklenmiş. Eseri benim için daha da  değerli kılan bir diğer husus;  yazarının ve kitap editörünün (M. Sabri Koz) değerli arkadaşlarım ve dostlarım olması..  Kitabı her elime alışımda “Ah canlarım ellerinize, yüreğinize sağlık..” diyorum. Ne güzel böyle cümleler kurabilmek.. Sevgilerini yüreğinde hissetmek.. Ne güzel böyle eserler ortaya çıkaran dostlara sahip olmak...Ve ne kadar güzel sizlerle paylaşmak..

Kabsa

2 su bardağı pilavlık pirinç
4 tavuk budu
2 çorba kaşığı tereyağı
2 ufak doğranmış soğan
5 diş dövülmüş sarımsak
1 su bardağı domates püresi
2 doğranmış domates
2 rendelenmiş havuç
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
6 karanfil, 4 ufak parça tarçın kabuğu
4 çorba kaşığı kuru üzüm veya kuşüzümü
4 çorba kaşığı kabuğu soyulmuş ve ikiye ayrılmış badem
Tuz, karabiber

Pirinci yıkayıp en az 15 dakika sıcak suda bekletin. Yağı tencerede eritin ve soğanı ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Tavuk parçaları, domates püresi, domates ve sarımsağı ekleyin, beş dakika pişirdikten sonra 3 bardak sıcak su, baharatı, havuç ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. Tavuklar yumuşayana kadar pişirin. Tavukları sudan alın ve sıcak kalacakları bir yerde bekletin. Pirinci ekleyin ve kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Pilavı 10 dakika demlendirdikten sonra üzerine tavukları koyun, kuru üzüm ve bademlerle süsleyip sıcak olarak servis edin.

Not: Kapsa bildiğiniz gibi Suudi Arabistan’ın milli yemeğidir,  özel günlerde mutlaka pişirilmektedir. Tarif 6-8 kişiliktir.

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.