Kübbülmüşveyye yer misin?

Gonca Tokuz yazdı...

Kübbülmüşveyye yer misin?
04 Ekim 2014 Cumartesi 13:42

Bilindiği gibi  “kıyılmış, ezilmiş, dövülmüş et, anlamında” ki Farsça kûfte sözcüğü pek çok ülke mutfağında, ülkemizde de pek çok yörede farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır.

Bazen et köftesi, bazen de bulgur ile yapılan köfteler için kullanılan bu sözcük pek çok yemeğe adını da vermektedir.  Kübbulmüşveyye yemeği de bunlardan birisidir.  Yemeğin asıl adı Arapça “Kibbe el Müşveyye”dir. “Kibbe” köfte, “şavey” “fırında kızartmak veya fazla kavurmak” anlamına geldiğinden dilimize  “Kızartılmış Köfte”, “Izgarada Pişirilmiş Köfte”  olarak çevrilebilir.

Kilis ilinin kurban bayramı yemeklerinden olan yemek aynı zamanda yörede önemli davet yemekleri arasında da sayılabilir.Bol yağlı et kullanılması, harcında beden yağının yer alması ve ızgarada pişirilmesi yemeğin en belirgin özelliklerdendir. Kilis’te “şavayi” denilen özel sac ızgara üzerinde,  meşe kömürü ateşinde pişirilir. Hoşaf, pekmez şerbeti veya çorbayla birlikte yenilmesi yaygındır.

Yemeğinin adı her geçtiğinde babamın anlattığı bir öyküyü anımsarım. Öykü şöyle: “Kilisli genç bir delikanlı İstanbul’a gitmiş. İstanbul çok güzel, kızları, kadınları daha da güzel.. Baka baka doyamamış güzelliklere. Sağından solundan geçen kızlara laf atmak istemiş. Düşünmüş taşınmış güzel kızlara söyleyecek hiçbir şey gelmemiş.Aklına güzel bir söz gelmemiş ama güzel bir yemek adı gelmiş. Kübbülnüşveyye. Yanında geçen kıza masumca “ Kübbülmüşveyye yin mi?” demiş.

Kız Kilislinin ne dediğini anlamamış  “Çekil oradan terbiyesiz!” demiş. Kilisli utanmış, sıkılmış ve durumu düzeltmek için hemen kibarlaşarak “Acaba kübbülseferceliyyeyi sever misiniz?” demiş uzaklaşırken. Kız daha da çok sinirlenmiş. “Şimdi hemen polise şikâyet edeceğim” deyince Kilisli koşar adımla oradan uzaklaşmış. Kendi kendine söylenmiş.

“Ya İstanbul çok güzel, kızlar güzel ama bunlar güzel yemekten hiç anlamıyorlar.”

İyi bayramlar dileğiyle.   
 
KÜBBÜLMÜŞVEYYE
Malzeme:
Dövülmüş et                                             1 kg.  
Köftelik Bulgur                                          3 su bardağı  
Soğan                                                       3 soğan
Kırmızıbiber                                               1 tatlı kaşığı
Köfte baharatı                                           1 tatlı kaşığı
Tuz                                                          Yeteri kadar            
İçi için:
Dövülmüş veya bıçakla kıyılmış kıyma         ½ kg                   
Beden yağı(iç yağı)                                   300 gr 
Ceviz içi                                                    1 su bardağı 
Karabiber                                                  1 tatlı kaşığı
Kırmızıbiber                                               1 tatlı kaşığı
Nane                                                          1 yemek kaşığı
Tuz                                                            Yeteri kadar


Yapılışı: İçyağı makinede çekilir veya bıçakla çok ince kıyılır. Tek elle,  el suya batırılarak biraz yumuşatılır. Ceviz içi, nane, tuz konarak iyice karıştırılır, badem şeklinde parçalar kopartılarak bir tabakta biriktirilir.  

Köftesi, diğer köfteli yemeklerin köftesi gibi hazırlanır. Köfte, tepsinin veya leğençenin bir kenarına çekilir ve elle bastırılarak düzeltilir.

Köfteden yaklaşık iki ceviz büyüklüğünde parça kopartılır, el su ile ıslatılıp köfte yumuşatılır, gevşek sıkım yapılır. Avuç içerisinde işaret parmağı yardımıyla fincan gibi oyularak,  içine daha önce hazırlanmış iç konur.

Ağzı kapatılarak üçgen veya yapma gibi yuvarlak şekil verilir.

Mangalda meşe kömürü ateşinde pişirilir.  

Köftelerin içindeki içyağı hemen donduğundan sıcak iken yenilmesi tavsiye edilir. 


www.yakamozyakut.com.tr Gaziantep / Gonca TOKUZ


banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.