Şimdiki modalar kafa yemelik!

Aşçı Fok "Nurdan Çakır Tezgin " yazdı..

Şimdiki modalar kafa yemelik!


Kavanozda limonata,  bardakta reçel, hamur tahtasında peynir salam, ağaç odunu üstünde et börek, çinko çorba kâsesinde salata yer olduk, fincanda da çorba içiyoruz zaten! Çay deseniz çoktandır kalın belli tuhaf bardakların tekelinde. 

Yakında tuzluk biberlikleri de koca çanaklarda getirirsek sofraya hiç şaşmayalım. Aaa geliyor zaten, hanidir dev gibi karabiber tuz öğütücülerini kullanmıyor muyuz mutfaklarımızda! Cırt cızırt taze taze öğütüyoruz ya eşek kadar öğütücülerle. 

Kuzum kim çıkardı bu modaları? 
Önceleri peyniri ahşap üzerinde sevdiydim, fena da değildi duruşu hele de gerektiği kadarını kesme işini tutmuştum. Şarabın yanındaki üzüm elma ve peynir oynaşması güzel de duruyordu lakin kahvaltı ve yemeklerde o uyum ve rahatlığı yakalayamadım bir türlü. 

Hindistan’da, muz yapraklarını Amerikan servis gibi tabak tepsi olarak kullanmak gayet doğal bir alışkanlıktır. Bütün yemek çeşitleri yaprağın üzerine kümeler halinde yığılır ve ellerle soslara banarak yenir. Benim çok hoşuma giderdi oradayken. Hindistan’da fakirlik kaynaklı bir geleneğin alışkanlık haline gelmesi diyebiliriz o uygulamaya. Yemekleri tek kullanımlık taze yapraklar üzerinde yemek hem son derece sağlıklı hem de su ve sabundan tasarrufla çevreci bir yaklaşım. Plastik tek kullanımlık bardak tabak yerine, tazeyken tabak şekline sokulmuş tek kullanımlık yapraklar kullanılıyor olması çevreci bir medeniyet bana göre! Kurutulmuş yaprak kâselerde çorba bile rahat içiliyordu. Ben epeyce bir satın almıştım yıllar önce. Aklıma geldikçe çıkarıp kullanır atarım. 

Dizi dizi yemek tabakları takımlar halinde dolapları işgal ediyorken, yaprak üzerinde yemek yemek kumaşların bolluğunda çıplaklığı ağaç yapraklığıyla örtmek gibi bir şey aslında! Pek aklım ermiyor bu işlere. Su deterjan tasarrufu için ise başımın üstü. Çevre için her şeye pekâlâ, ama şu ahşap tabak modasının öyle kutsal bir nedenle çıkarılmadığı ortada. 


Moda olduğundan tüm bunlar. Biri bir farklılık yaratıyor, hadi diğerleri de topluca hurraaa… Moda deyince duracaksın! Yerli yersiz kullanılan tahta tepsi tabaklar artık hijyen sınırlarını da zorlamaya başladı. Nasıl temizlenir ki o ağaçlar? 

Ev koşullarımızda hadi zeytinyağlı sabunlarla filan temizledik kurulayıp beklettik diyelim; ya, lokanta ve kafe koşullarında neler oluyor biliyor muyuz? Dışarıda yemek yediğimizde servis olarak önümüze gayet süslü ağaç kütüklerini getirip koyuyorlar. Kütüğün içinde her bi’şey var; etinden sebzesine, peynirinden, şarküteri ürünlerine, böreğinden pizzasına, yeşilliğinden köftesine her şey… Bizden sonraki müşteri için o ağaç kütüğü nasıl temizleniyor acep? Öyle ya, epey yağlı ve renk veren yiyecekler de yeniyor, ahşap yağı ve salça sos rengini içine çekiyor, bir sonraki servis için nasıl temizliyorlar o kütük tabakları gerçekten merak ediyorum… 

Temizleniyor mu, işte orası muamma! 
 

Reçeller de nasiplendi sorgu sualden; bir ara minicik tek kişilik kâseciklerde sunuluyordu o rengârenk reçellerimiz, şirin mi şirin oyuncak sofralarına dönüyordu kahvaltı masalarımız...  

Ne olduysa oldu, kocaman bardaklara kadehlere filan koymaya başladık o güzelim reçellerimizi… Geçer biliyorum, bu modalar da geçer. Maksat tüketimin çarklarını yağlamak olsun, dostlar alışverişte görsün... 

Yenilikler iyidir oysa! Böyle homurdanırken, kendimi “bizim zamanımızda” diye başlayan ihtiyarlara benzettiğimi fark ediyorum ki hiç hoşuma gitmiyor. Sağlıklı olmak koşuluyla herkes nerede istiyorsa orada yesin içsin. Tamam, karışmıyorum serbestsiniz! 


Aşçı Fok 
Nurdan Çakır Tezgin 
banner380

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.