Zeytinyağlı patlıcan dolması

Yalancı bir tat / Gonca Tokuz yazdı..

Zeytinyağlı patlıcan dolması

Bilindiği gibi yalan sözcüğünden türetilen  “yalancı”  sıfatını;  “yalan söylemeyi huy edinmiş kimse, gerçek olmayıp gerçeğe benzer olan, sahte, taklit” vb olarak açıklayabiliriz. Dilimizde yaygın deyim ve atasözlerinden örnekler başka bir yazının konusu olacak kadar zengindir.  “ “Yalancının evi yanmış hiç kimseler inanmamış”, Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.”  “Yalancıyı kaçtığı yere kadar kovalamak”,  “yalanın kemiği yok ki boğazına bata.”,  “Yalanın ötesi olmaz” gibi.

Sadece deyimlerimizde, günlük yaşamda değil Mutfağımızda da vardır yalancılar..Ve yalancılar sanıldığından daha fazladır her zaman.. İşte çorbalar arasında ilk aklıma gelenler Adana ilinden yalancı ekşili ve yalancı paça çorbaları, Bilecik ilinden yalancı tarhana çorbası. Örneklerimiz elbette çoktur. Yalanı arkası kesilmez, söylenir gider..Yalancı köfte, yalancı türlü, yalancı içli köfte, yalancı pilaki, yalancı keşkek, yalancı perde pilavı, yalancı kapama, yalancı dolma, yalancı sarma.. 

Peki, yemeklerimizde/tatlılarımızda neden yalancı sözcüğünü kullanıyoruz? Bir başka deyişle neden onlara yalancı diyoruz? 

Öncelikle yemeklerin alışılagelenden farklı hazırlandığını, malzemelerinin aslından değişik olduğunu belirtelim. Örneğin yemeğin etsiz zeytinyağlı olarak hazırlanması, tatlıda kaymak yerine yağ ya da irmikle hazırlanan yalancı kaymak kullanılması gibi.  Elbette bütün bunlar yemekleri/tatlıları gerçeğinden bir hayli uzaklaştırmaktadır. Örneğin Konya’dan derlenen  “yalancı höşmerim” tatlısında kaymak bulunmadığı zamanlarda hamuruna kaymak yerine tereyağ konulmaktadır.  1844 tarihli Mehmet Kamil’in yazmış olduğu  “Melceü’t Tabbahin” yani “Aşçıların Sığınağı” adlı kitabında yer alan “yalancı balık dolması” yemeğindeki “yalancı” sözcüğünde hem yemeğin  “zeytinyağlı” oluşu, hem de patlıcanların şeklinin balığa benzemesi etkili olmuştur kanımca. Aydın ilimizden derlenen “yalancı kuzu dolması” yemeğinin ne kuzu, ne de dolma ile ilgisi vardır. Soğanlar bütün olarak fırında közlenir, ikiye bölünür kayık tabağa yer yerleştirilir, üzerine zeytinyağı, sirke, kekik ve pul biber eklenerek yenir. Yiyeceğin adı ancak mizahi bakış açısıyla açıklanabilir. 

Yalanı ve yalancıları sevmeyiz ama hepimiz hoşumuza giden yalanlara bayılırız. Yalancı tatlı da çok severiz.. Doğruyu söyleyin lütfen! Yalan mı efendim? 

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI

Malzeme:

 2 kg patlıcan
                   ½  kg pirinç
                   4-5 soğan
                  7 diş sarımsak
                   1/2 su bardağı zeytinyağı
                   1 bardak ceviz içi 
                   4 olgun domates (veya 1 çorba kaşığı domates salçası)
                   2 limon
                   1 yemek kaşığı toz şeker
                   Tuz, karabiber, kırmızıbiber
                   Arzuya göre 

Hazırlanışı:

Zeytinyağı kızdırılır; ceviz içleri kavrulur. Soğan ince kıyılır ve ceviz ve fıstıkların üzerine boşaltılarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Bu arada ölçülmüş pirinç haşlanır ve domateslerin kabuğu soyularak ufak doğranır. Soğanlar pembeleşince pirinç tenceredeki malzemenin üzerine ilave edilir, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurma işlemine devam edilir.  Domates, salça ve baharatlar ile şeker ilave edilir. Biraz su konarak pişirilir.

Diğer tarafta patlıcanlar temizlenir, içleri oyulur. Hazırlanmış karışım patlıcanların içerisine,  çok sıkı olmamak üzere doldurulur. Patlıcanların ağızları ya kendi kapaklarıyla, ya da kesilmiş domateslerle kapatılır. Üzerine dolma taşı konur ve dolmaların üzerini kaplayacak kadar su ve biraz tuz ilavesiyle pişirilir. Pişmeye yakın limon suyu eklenir, 10 dakika sonra ocaktan alınır.







 

banner380

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.