Zeytinyağlı yer elması

Zeytinyağlı yer elması
01 Mart 2017 Çarşamba 17:31

Bu yararlı şifalı bitki ile tanışmam yıllar öncesine dayanıyor.

Ziraatçı olan sevgili Salih dayım bahçesi ortak evimizin bahçesini ağaçlar ve çiçekler ile donatmıştı.

Çiçek ağaçlarıyla dolu olan ön bahçemiz yoldan geçenlerin, meyve ağaçlarıyla dolu olan arka bahçemiz ise her mevsim çocukların uğrak yeri idi. 


Annem ve anneannem sürekli söylenirlerdi. Nedeni sadece çiçeklerin, meyvelerin koparılması değildi. Koparılırken dalların, çiçeklerin ve meyvelerin zarar görmesiydi. Yaklaşık 20 yıl içerisinde sadece bir kadın-dallara verilen zarardan ve izinsiz koparılan meyvelerden dolayı özür diledi. Topladığı meyveleri cebine doldurmuş çocuklardan birisinin annesi geldi, özür diledi ve meyveleri iade etti. Annem tabii meyveleri almadı ama kadına birkaç kez teşekkür etti. O kadının özür dilemesi sanki tüm kızgınlıklarını gidermişti. Ben size yer elmasından söz edecek iken nerelere gittim yine? 
Efendim, yer elması patates gibi toprak altında yetişir. Kış sebzesidir. Tadı ve dokusu turpa benzer, keskin bir tadı yoktur. İçerisinde nişasta olmadığından şeker hastalarınca rahatlıkla tüketilir, kalorisiz olması nedeniyle diyetlerde tavsiye edilir. 


Eminim hepiniz biliyorsunuzdur. Kökünün haşlaması yapılarak yenir, ayrıca yemeği de yapılır. Etli ve zeytinyağlı yemekleri çok sevilir. Çiğ olarak tüketildiği gibi ayrıca salatalarda da kullanılabilir. 


Evet, sevgili dayım bahçemize bu harika bitkiyi ekmiş. Bizim haberimiz yok tabii. O ilgileniyor diye hiç ilgilenmiyoruz. Bir gün topraktan çıkardığı yumruları bize göstererek “İşte bu yer elmasıdır, çok şifalı bir bitkidir, çiğ ya da pişirilerek yenir.” dedi. Annemin yüzündeki soru işaretini görünce devam etti. “Hazırlaması çok kolay, aynı patates yemeği gibi pişirebilirsin. İstersen etli, istersen zeytinyağlı” dedi. 

Zeytinyağlı yemeklerin çoğunu sevmeyen annem hemen etli yemeğini hazırladı. Yağda soğanları soldurduktan sonra eti kavurdu. Salçasını ve suyunu ekledi. Et pişince yer soyduğu yer elmalarını ekledi. Pişirdi, beraberinde sarıyağlı (sadeyağlı) pirinç pilavı ile sofraya getirdiğinde hepimiz çok sevdik yemeği. 

Bahçeli evimizden taşınıncaya kadar annem bize bol bol etli yer elması yemeği yaptı. Tüm komşularımıza hem yer elması hem de tarifini verdi. Komşularımız da alıştı bu yeni tada. Evimizden taşınınca biz de, komşularımız da bu yararlı yiyeceğe veda etmek zorunda kaldık. Çünkü yer elması Gaziantep’te pazar ve manavlarda satılmıyordu. 

Bu arada sevgili dayımızı da kaybettik. Dayımızı unutmamız imkansızdı ama yer elmasını unuttuk. Yıllar geçti. Bir gün yeni açılan süper marketlerin birinde yer elmasını görünce hemen aldım. Ben mutluluktan dört köşe, sevinçle eve geldim. Anneme “Bak dayımın yer elmasını buldum markette” dedim. Aniden annem hüngür hüngür ağlamaya başlayınca pişman oldum satın aldığıma.” Almasaydım keşke” diye düşünürken annem gözlerini kurulayarak “Hemen yaparım bu akşam” dedi. Akşam yer elması yemeğini yerken hepimiz biraz mutlu, biraz hüzünlüydük. Yemekte hep dayımdan konuştuk, güzel anılardan söz ettik. Ayırdına bir kez daha vardım ki; yiyeceklerin damağımızdaki tadı kadar beynimizin kıvrımlarındaki yeri de çok önemliydi. Yer elmasını bu kadar çok sevmemizin asıl nedeni yararlı olmasından çok,  bizlere sevgili dayıcığımı anımsatması idi. 
Geçen hafta tesadüf, İstanbul’da pazarda dolaşırken sevgili kuzenim Selmin- dayıcığımın-yengeciğimin kızı- yer elmasını görünce hemen satın alıverdi. Ben de ona yer elması ile tanışmamım öyküsünü anlattım. İkimiz de duygulandık. Kuzenim Selmin anlattığım anının duygusallığı ve çıkaracağı yemek kitabının fotoğraflarının heyecanı içerisinde yemeği pişirdi. Tabii fotoğrafını da çekti. Böylece sizler çıkacak kitabın ilk tarifine tez elden ulaşmış oldunuz. Ben çok beğendim, bakalım sizler de beğenecek misiniz?


ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
1 kg yer elması 
1 Soğan 
1 çay bardağı zeytinyağı
1 portakal suyu 
1 limon suyu
½ çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
½ çay kaşığı tuz


Hazırlanışı:

Yemeklik doğranan soğan zeytinyağında sarartılır, soyulmuş yer elmaları eklenir. Biraz yağda çevrildikten sonra limon ve portakal suyu ile birlikte su eklenir. Pişmeye yakın tuz, nane ve biber eklenir. Ilık ya da soğuk tüketilir. 


  

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Filiz Tercan - 5 ay önce
Ellerinize sağlık hepinizin. Çok duygulandım.