Loğlaz Kavurması

Ödüllü Gaziantepli Gurme Gonca Tokuz yazdı

Loğlaz Kavurması
11 Ağustos 2017 Cuma 20:49

LOĞLAZ KAVURMASI (ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE) – GAZİANTEP (Burç Köyü)

Bahçelerde börülce oynar gelin görümce
Oynasınlar bakalım bir araya gelince
Şıptaralelli yar yar elli yar aman
Şıptaralelli yar yar elli yar aman..

“Bahçelerde börülce, oynar gelin görümce…” Bu türkünün çalınıp söylendiğini düşleyin bir an..Lütfen! Türkü eşliğinde gelin ve görümcelerin karşılıklı oynamasını da.. 

Ben düşledim bu güzel İskeçe türküsünü dinlerken. Gelin ve görümceler oynamıyordu. Bende düğünde değildim.  Ama türkü söyleniyordu ve ben börülce yemeğini özlemiştim. 

Kendimi türkünün sözlerine iyice kaptırmışken ve parmaklarımla ritim tutarken ev arkadaşım Melek elinde bir poşet taze börülce ile kapıdan içeri girdi. “Evrene olumlu mesajlar göndermeye devam Gonca” dedim. “Melek ne diyorsun sen?” Dedi “Hiç” dedim. “Börülceyi özlemiştim.“ Arkadaşım güldü ve devam etti. “Ay birden aklıma geldi, bugün Pazar var. Gelirken uğrayıverdim Bostanlı pazarına. 

Dayanamadım neler aldım neler.” Benim gözüm diğer aldıklarında değil börülce poşetindeydi. “Bugün yemeği ben hazırlayacağım hem de annemin pişirdiği gibi.  Sana loğlaz kavurması yapacağım. ” 

Loğlaz denir bizim yörede börülceye, tazesine de lobiye/lubiye. Biz loğlaz deriz ama başka adları da  var tabii. “Karnıkara” derler bazı yörelerde veya “karagöz fasulyesi.” Latince ismi “Vigna unguiculata veya Vigna Sinensis.” Bildiğiniz gibi. 

Bildiğiniz gibi börülce hem taze sebze, hem bakliyat olarak tüketiliyor. Etli ve zeytinyağlı yemekleri hazırlanıyor. Salatası yapılıyor. Hele taratorlu salatasını çok seviyorum. Gaziantep’te pilavı meşhurdur, Kilis’te  zeytinyağlı pancarlı loğlaz, Şanlıurfa’da dürümü, Halep’te etli lubiye yani loğlaz yemeği.. 

Arkadaşım Melek zeytinyağlı börülceyi pişirdi, yemeğimizi taze Foça yoğurdu ve Kula ev ekmeği eşliğinde yedik.  Biraz da türküsünü mırıldandık. 

Ev arkadaşım Melek yakında uzun sürecek bir dünya gezisine çıkıyor. Onlar dünya gezisine çıkadursunlar, biz de türkümüze devam edelim..

Bahçelerde erelti oynarlar iki elti
Oynasınlar bakalım bir araya gelince
Şıptaralelli yar yar elli yar aman
Şıptaralelli yar yar elli yar aman..

LOĞLAZ KAVURMASI

MALZEME.
½ kg loğlaz (börülce)
3 orta boy domates
2 yeşil biber
1 büyük kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI: Börülceler yıkanır, ayıklanır ve 1 ile 1,5 cm uzunluğunda doğranır. Domateslerin kabukları soyulur, 1 cm’lik küpler halinde, biber, soğan ve sarımsaklar ayıklanıp yemeklik doğranır. Hepsi karıştırılır, arzu edildiği kadar zeytinyağı eklenerek harmanlanır. Yemek hafiften kaynamaya başlayınca kısık ateşte, arzu edilen kadar tuz ekilir, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Karabiber serpilerek ılık ya da soğuk olarak tüketilir.

Kaynak Kişiler:
Ayşe Kafadar, 1926 Gaziantep (Burç beldesi) doğumlu, ev kadını
Melek Kafadar, 1961, Gaziantep (Burç beldesi) doğumlu, Makine Mühendisi

Gonca TOKUZ

banner442

İlgili Galeriler
banner379
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.