Tandırda pişirilmiş, hem de 23 Nisan'da. Keşke sorumun cevabına 'evet” deseniz. Efendim, tandır bildiğiniz gibi hem ısınmak, hem yemek pişirmek için kullanılan bir araç. Arapça bir tennür sözcüğünün ayrışması ile tandır...
MAKALEYİ OKUKilis mutfağından mütevazi bir tat Efendim belki bu adı ilk kez duyuyorsunuz....
MAKALEYİ OKUSenin elini bağlasınlar, benim ayağımı Küçükken soğan ve sarımsağı karıştırırdım. Ben değilmişim karıştıran sadece. Bakıyorum kaynaklara; kimi köremen için yabanı sarımsak diyor, kimi yabani soğan. Yabani olduğu kesin...
MAKALEYİ OKUDolmalar ve Kibbeler Şehri Halep (1), Azez, Afrin, Membiç.. Televizyonda haberleri izliyorum. Mehmetçik Afrin'e ilerleyişini sürdürüyor. Mehmetcik Afrin'i Darmık Dağı üzerinden vuracakmış. Zeytin Dalı Hareketi sürüyor. Kanal değiştiriyorum...
MAKALEYİ OKUEfendim bir önceki yazımda Sivas'tan söz etmiştim size. Gaziantep Rehberler Odasının düzenlediği İpek Yolu Gastronomi ve Gurme Uzmanlığı gezisinden. Sivas'tan sonraki durağımız Kemaliye üzerinden Elazığ ili oldu. Elazığ...
MAKALEYİ OKU'Sivas yollarında geceleri (1) Ağır ağır kağnılar gider..” Nihayet kendime geldim. Aslında kendime geldim mi, kendimi kaybettim mi demeliyim karar veremedim ama..Sakın yanlış anlamayın kelle kırdırınca veya pöç yiyince olmadı ...
MAKALEYİ OKUEGE YÖRESİNDEN GELENEKSEL BİR TAT, BİR RİTÜEL YEMEĞİ Kısa bir tatil için Bodrum'a uzandım geçen hafta..Bodrum'dan dönerken baktık yolun sağında küçük bir Pazar yeri. Kızıltoprak Köyü'nün pazarı var. ...
MAKALEYİ OKUBADEMLER KÖYÜ PAZARI, BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE GİRİT KRALI MİNOS Yumuşak, eğimli bir yamaçta kurulu Bademler Köyü. İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı olan bu güzel köyün halkı önce bağcılıkla uğraşmış,...
MAKALEYİ OKUKIYILARIN ARSIZ BALIĞI: KUPA, KOPEZ, LOPA.. Kıyıların arsız balığına isterseniz kopez, kopes, kupes, gopes, gopez deyiverin. İsterseniz kupa ya da lopa balığı. O hiç aldırmaz hangi adla anıldığına. O kendini biliyor zaten biz ne dersek diyelim....
MAKALEYİ OKUNarin, yumuşak güzel kokulu maratha. Yaprakları pamuk gibi yumuşak, zümrüt gibi yeşil.. Marata arapsaçının Girit Mutfağındaki adı. Latince adı Foeniculum vulgare Miller. Maydanozgiller ailesinden. Biz yaygın olarak arapsaçı...
MAKALEYİ OKURADİKA MI DESEM, HİNDİBA MI? Bostanlı pazarında hedefim belli. Radika diğer adıyla hindiba alacağım. Acıgıcı, acıgünek, güneyik çıtlık, cırtlık, arslandişi olarak da biliniyor bitki. Papatyagiller (Astereceae) ailesinden....
MAKALEYİ OKUMeğer Marilyn Monroe enginar güzeliymiş.. Yazımı yazmak üzere bilgisayarın başına oturdum. Dışarıda güzel bir bahar havası. Pırıl pırıl bir güneş. Kulaklarımda Balkan ezgileri..Güzel bir kahvaltı yapmışım. Kahvemi yarılamışım....
MAKALEYİ OKUCibes sözcüğü ile tanışmam dostum, arkadaşım değerli mutfak kültürü araştırmacısı Sevgili Tijen İnaltong sayesinde oldu. Tijen ile Kemeraltı, Kızlarağası Hanı, Havra sokak derken kaç saat dolaştık bilmiyorum. Neler...
MAKALEYİ OKUHALEP MUTFAĞINDAN ÖZEL BİR TAT VE BİR YAZARIN KUVEYSAT İLE İMTİHANI Hangisi daha zor? Türkiye'nin demokrasi ile imtihanı mı? Bir halkbilimcinin bir yemek ile imtihanı mı? Birinciyi bilemem ama size ikinci sınavı özetleyebilirim. ...
MAKALEYİ OKUSALATA ŞAVANDAR MESLUK (HALEP MUTFAĞI'DAN) HAŞLANMIŞ KIRMIZI PANCAR SALATASI Kırmızı pancarı ben ilk önce 'çükündür” olarak tanıdım. Epey bir süre adını telaffuz edemedim. Dayım 'kırmızı pancar” deyince öyle...
MAKALEYİ OKUGeçen hafta sonu Seferihisar'daydım. Akarca koyundaki dostlarım sevgili Tokol ailesini ziyarete gittik. Deniz kenarında dolaştık, dalından zeytin, mandalin, limon ve ayva topladık. Deniz her zamanki gibi harika idi. Dönüşte Seferihisar'a...
MAKALEYİ OKUPiti bildiğiniz gibi Azerbaycan Mutfağının en ilginç ve meşhur yemeklerinden birisi. Başlıkta Şəki pitisi mi olsun?” 'Bakü pitisi mi olsun?” diye sordum. Çünkü yemek Bakü veya Şeki* usülü olup olmadığına veya evde/restoranda...
MAKALEYİ OKUIRAKLI ARAP ŞAİR EL BEYATİ ve SAMİ KARAÖREN İstanbul'a her gittiğimde, Cumhuriyet Gazetesi'nin unutulmaz adlarından biri olan gazeteci yazar Sayın Sami Karaören'e mutlaka uğrarım. Bilenler çok iyi bilir. Sohbeti inanılmaz güzeldir....
MAKALEYİ OKUYALANCI BİR TAT: ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI Bilindiği gibi yalan sözcüğünden türetilen 'yalancı” sıfatını; 'yalan söylemeyi huy edinmiş kimse, gerçek olmayıp gerçeğe benzer olan, sahte, taklit” vb olarak...
MAKALEYİ OKUSemizotu (Portulaca oleracea L.) Semizotugiller familyasından çok eski ve tanınmış bir bitkidir. Anavatanı Hindistan'ın Kuzey bölgelerinde adı 'sanhti” veya 'punarva” denir. Ülkemizde adları çok çeşitlidir. Dostum Tijen...
MAKALEYİ OKUKeme kebabıyla erik tavası, Güzeldir Antep'in yuvarlaması. Sen bizim Antep'in köşesine bak Açılsın sofralar neşesine bak.. Aşık Mehmet Yılmaz (1) Mutfağımız çok zengin, çok renkli ama bahar gelince sanki her şey daha...
MAKALEYİ OKUHollanda Mutfağından .. Birkaç günlüğüne Gaziantep TOBB Kadın Girişimciler Grubu ile Hollanda'ya gittim. Daha önceden gitmiştim. İş kadınlarıyla gezi çok farklıymış meğer.17 tane genç, dinamik, güçlü iş kadını.., İmza attıkları...
MAKALEYİ OKUMalta Mutgfağından... Adalardan oluşan Avrupa'nın en güneyindeki bu küçük ülke harika! Malta adının nereden geldiği tartışmalı olsa da Fenikeliler'in kullandığı Malat (güvenli liman) adı bana yakın geliyor nedense. Belki...
MAKALEYİ OKUKalbura bastı bildiğiniz gibi mutfağımızın bilinen hamurlu tatlılarından olup, adını buğday ve un elemede kullanılan 'kalbur” denilen elek üzerinde hazırlandığından bu adı almıştır. Kalbura bastırılarak şekil verilen bu...
MAKALEYİ OKUGeçen gün pazarda istiridye mantarı gördüm. Diğerlerini pişirdim ama bunu hiç pişirmemiştim. Hemen satın aldım tabii. İstiridye mantarı, (Pleurotus ostreatus), kayın mantarı, kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı, karakulak...
MAKALEYİ OKUGÖLEVEZ-GÖLEVİZ NASIL YENİR? Gölevez, kolokas, kolokaz, golokas olarak bilinen sebzenin ülkemizde yaygın adı. Bir adı da: Taro. Yılanyastığıgillerden (Araceae) familyasından otsu bir bitki ve bitkinin yenilebilen yumruları. Latince...
MAKALEYİ OKUDolmalar-sarmalar sofralarımızın en gözde yemek grubunu oluştururlar. Günlük ve özel gün sofralarının vazgeçilmezi olan dolmalar etli ve etsiz çeşitleriyle, farklı harçlarıyla veya doldurulduğu/sarıldığı sebze, meyve, yaprak ve çiçeklerle...
MAKALEYİ OKUHer türlü tahıl, bakliyat, sebze, meyve vb. hazırlanan çorbalar hem yoksulun katığıdır, hem alafranga sofralarının giriş yiyeceğidir. Geleneksel mutfağımızda çorbalar genelde ana yemek olarak tüketilir. Bir tas/tabak çorba çoğunlukla...
MAKALEYİ OKUGeçen yıl, yani 2015'te o kadar çok kabaklı tat denedim ki; neredeyse kabak yılı oldu benim için. Dolmalar, pilavlar, sulu tencere yemekleri, börekler, kızartmalar, mücverler, reçeller ve kabak tatlıları.. Ayrı tatlar, farklı renkler.....
MAKALEYİ OKUPürçüklü, pirçikli, havuçlu pilav, Özbek pilavı, Avgan pilavı, Mıgribi Pilav.. Pürçüklü, pirçikli, havuçlu pilav, Özbek pilavı, Avgan pilavı, Mıgribi Pilav, havuç aşı. Siz hangisini tercih edersiniz? Hepsi de Yurdumuzun değişik yörelerinde...
MAKALEYİ OKUKebaplar bilindiği gibi mutfağımızın en gözde yiyecek grubunu oluştururlar. Adını Arapça 'Kebbeb” sözcüğünden alan kebaplar yörelere, kullanılan malzemeye (meyve, sebze vs) veya etin cinsine, şekline göre farklı biçimlerde tanımlanırlar....
MAKALEYİ OKU'Şıllık” sözcüğünün anlamı güzel değil ama Şanlıurfa'nın 'Şıllık Tatlısı” çok güzel. Bilindiği gibi sözcük argoda aşırı ve bayağı biçimde süslenip boyanmış kadınlar için kullanılır. (1) Etimolojisine...
MAKALEYİ OKUSakarya'ya gidip Islama Köfte yenilmeden dönülür mü? Dönülmez elbet! Bugün sizlere ıslama köfteden söz edeceğim ama önce izninizle biraz Sakarya Mutfağından biraz söz edeyim. Sakarya Mutfağı 1863'ten sonra, Gürcü, Çerkez ve...
MAKALEYİ OKU'DEĞİRMENDEN GELENDEN PAĞAÇ UMARLAR.” 'Değirmenden gelenden pağaç umarlar” sözünü anneannem sık sık söyler, bir yerden gelen kişilerden az da olsa bir şey beklendiğini ifade etmek için kullanırdı. Bazen de tatsız, tuzsuz,...
MAKALEYİ OKUNâzende Farsça 'nâzîden” yani 'nazlanmaktan” dilimize geçmiş olup, nazlanan, nazlı, işveli, edalı karşılığında kullanılmaktadır. Mürdümük bitkisinin adı olarak kullanıldığını yeni öğrendim. Mürdümük Baklagiller...
MAKALEYİ OKUTURŞU” YU VURMAK MI, BASMAK MI, KURMAK MI İSTERSİNİZ? Eğer yanıtınız ' hiçbiri” ise bu yıl turşusuz kaldınız demektir. Şaka bir yana eylül ve ekim aylarının en önemli mevsimlik hazırlıklarından birisi turşuların hazırlanması...
MAKALEYİ OKUKebap mı? Kavurma mı? Kelle-Paça mı? Keşkek mi? Her özel gün etrafında örülmüş gelenek, görenek ve adetlerle ayrılmaz bir bütün oluştururlar. Bu özel günlerin içerinde en önemlilerinden birisi de şüphesiz bayramlardır.. Milli bayramlar...
MAKALEYİ OKUArmut daldan düşer mi? Günden yanı pişer mi? Sevip sevip ayrılmak Şanınıza düşer mi? Dörtlük sevgili arkadaşım, dostum Tijen İnaltong'ın 'Meyve Ağacından Hikâyeler” adlı kitabından. (1) Armut, Gülgiller (Rosaceae) ailesinden...
MAKALEYİ OKUMantı bildiğiniz gibi en ünlü yemeklerimizden. Anadolu'nun her yerinde çeşit çeşit mantı yemekleri var. Kıymalısı, peynirlisi, patateslisi. Mantısıyla öne çıkan Kayseri ilimizde sadece bir anda aklıma gelenler. Tepsi mantısı, yağ...
MAKALEYİ OKUEge sahillerine gidip kumru yemeden dönmek olur mu? Olmaz tabii! Sakın yanlış anlamayın kumru kuşu değil. Bildiğiniz gibi kumru; güvercingiller familyasından, güvercinlere göre küçük, boz, gri renkli bir kuş (Streptopelia) türüdür. Park,...
MAKALEYİ OKUAyça Uluçay köşe yazarımız Gonca Tokuz ile yeni çıkan kitabı üzerine söyleşide buluştu.. Gonca Hanım, sizinle kitaplarınız ve özellikle son olarak editörlüğünü yaptığınız Antep Fıstığı kitabı hakkında konuşmak istiyorum. İzninizle...
MAKALEYİ OKUKEREBİÇ HALK YİYECEĞİDİR, MA'MUL İSE ELİT TABAKA.. Kerebiç ve ma'mul adını duydunuz sanırım. İkisinin de ortak özelliği büyük bir coğrafyada çeşitli din ve ırka mensup insanların ortak özel gün yiyecekleri arasında olmaları....
MAKALEYİ OKUCumhuriyet tatlısı sözünü hiç duydunuz mu? Cumhuriyet döneminin ilk mönü planlamalarından birinin adı. Özetle yatılı okul ve kışlalarda en çok verilen üç kap yemeğin birlikte aldıkları isim. (1) Nedir bu üç kap yemek? Kuru fasulye,...
MAKALEYİ OKUYenidünya Gaziantep'te Malta eriğinin yaygın adı. Latincesi Eriobotrya Japonica. Malta eriği deniyor ama adından da anlaşılacağı üzere o bir Uzakdoğulu. Japon eriği olarak da biliniyor. Neden yenidünya denilmiş acaba? Dostum yazar Tijen...
MAKALEYİ OKUOy madımak, teke tüke sakalı oy madımak MADIMAK (SİVAS) Madımak dallanıyor Poyrazda sallanıyor Sarımsaklı yoğurdu Ağızda ballanıyor Hilmi Atacan (1) Madımak bitkisinin Latinca adı Polgonum conatum meissn'tir. Çok yıllık, sürünücü,...
MAKALEYİ OKUKıbrıs Mutfağından Özel Bir Tat Mevsime göre yenir yemekler. Mevsime göre gündeme gelir. Mevsime göre de yazmalı aslında. Biliyorum bilmesine ama bazı yemekler mevsim filan dinlemeden kendilerini atıyorlar sofralarımızın üzerine. İşte Şeftali...
MAKALEYİ OKUÇOK ÖZEL BİR BAHAR YEMEĞİ 'Ayağım altında çağala, herkes evine dağıla.” Bilindiği gibi çağla 'badem, kayısı ve erik vb. tek çekirdekli yemişlerin körpeyken yenilebilen ham şekline” denilmektedir. (1) Başlıkta sözü edilen...
MAKALEYİ OKU'Sarı tavık dalda yatar/Dal kırılır yerde yatar” Yemeğimiz Gaziantep ilinin özgün meyve yemeklerinden. Ya başlıktaki bilmece? O da anonim sözlü kültürümüzdenYemeği tattınız mı bilmiyorum ama bilmecenin doğru cevabını tahmin ettiniz...
MAKALEYİ OKUDoğu Anadolu'nun en tanınmış yemeklerindendir Hingel. Çeşitli illerimizde farklı söylenişlerine ve tariflerine rastlanır. Hamur, yoğurt ve yağın nefis birlikteliğidir. Kıymasız yapılan çeşitleri tespit edilmiştir ama yaygın olan...
MAKALEYİ OKU'Kim yalancı? Yemekler mi? Biz mi? Bilindiği gibi Mutfağımızda 'yalancı” sıfatının kullanıldığı pek çok yemeğimiz vardır. Yalancıları sevmeyiz ama yalancı tatlara hiç 'yok” demeyiz. Sofrada bazen asıllarını bile gölgede...
MAKALEYİ OKUBilindiği gibi 'börk” çok eskiden beri Türkçe'de takke, külah, kalpak, serpuş anlamında kullanılan bir sözcük. (1) Kadife, çuha, keçe veya özellikle hayvan postundan yapılmış kürksüz başlığa verilen ad olarak da açıklanabilir....
MAKALEYİ OKUSon zamanlarda nereye gitsem bu köfte karşıma çıkmaya başladı. 'Eee..” dedim. 'Madem öyle, ben de senden söz edeceğim bu yazımda. Bilen biliyor, bilmeyenler de öğrensinler.” Adana'dan aldım tarifini. Bir diğer adı da 'Kürt...
MAKALEYİ OKU'Kestane kebap/Acele cevap” veya 'Kestane kebap/Yemesi sevap” sözlerini mutlaka duymuşsunuzdur. Birincisini gençler bilmez çünkü tekerleme şimdi unutulmuş olan eski mektupların son dizelerinde kaldı. Şakacıktan yazılırdı samimi...
MAKALEYİ OKUCevapcici Sırp Mutfağının meşhur yemeklerinden birisi. Sırbistan'a gitmeye niyetlendiğimde arkadaşımın bana söylediği ilk cümle şu oldu 'Kebapları da güzeldir, kızları da.” Hemen ardından ekledi. 'Biliyorum kızlar bizim...
MAKALEYİ OKUGazetelerde, televizyonlarda on gündür yeni yıl akşamdan başka bir şey neredeyse. Yılbaşında nereye gitsek? Ne yesek? Ne giysek? Hediye olarak ne alsak? Nasıl eğlensek? Restoranların mönüleri yarışıyor, mankenlerin ince bedenleri, göz alıcı...
MAKALEYİ OKU'Dal üstünde sarı oğlan” Ülkemizde derlenen birbirinden güzel bilmecelerden sadece biri. (1) Şu anda aklıma gelenler başka bilmeceler de var elbet. 'Dal ucunda sarkan/Düşerim diye korkan.” 'Sarı tavık dalda yatar/Dal kırılır...
MAKALEYİ OKUSARAY MUTFAĞINDAN DEĞİL HALK MUTFAĞINDAN BİR YİYECEK;EKMEK ORUĞU Ne Marlen Monro, ne Belgin Doruk Canımız istiyor kuyruklu oruk (1) Oruk sözcüğü Kilis ve Antakya'da bilinir ama ilk kez duyanlar sözcüğü bilmedikleri için size birkaç...
MAKALEYİ OKU"Bahçelerde kereviz/Biz kereviz yemeyiz Bize Sinoplu derler/Biz güzeli severiz" Çok sevilen başlıktaki türküyü hepimiz biliriz.”Sinop” yerine başka şehir ve sözcükler eklenerek de söyleniyor. Hatta maçlarda tezahürat olarak farklı şekillerde...
MAKALEYİ OKUUZUN UZUN HALATLAR UCUNDA BEYAZ ATLAR... Kabak bilindiği gibi ülkemizin farklı bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen sebzelerden birisi. Anavatanları, adları, çeşitleri/türleri ve şekilleri ile oldukça ilgi çekici bir sebze. Kuru veya taze...
MAKALEYİ OKUBilindiği gibi 'kıyılmış, ezilmiş, dövülmüş et,anlamında” ki Farsça kûfte sözcüğü pek çok ülke mutfağında,ülkemizde de pek çok yörede farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır.Bazen et köftesi, bazen de bulgur ile yapılan...
MAKALEYİ OKUBAMYA, KINALI BAMYA-MANİKÜRLÜ BAMYA, GUMBO...Afrika kökenli olan bamya (Abelmoschus esculentus) ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılıman iklimlerde yetişen bir sebzedir. Ülkemize gelişi 15. yüzyıla rastlıyor. Ancak 13. yüzyıla kadar...
MAKALEYİ OKUArapçası bâdincân, Farsçası bâdingan, Almancası eirfrucht, Fransızcası aubergine, İngilizcesi eggplant..Ülkemizdeki adına gelince; Badılcan (Konya ve Afyon yöreleri), badımcan (Iğdır, Kars yöreleri), balcan (Kilis Fatsa, Harput, Muğla),...
MAKALEYİ OKUMutfaklarımızda sebzeler, meyveler, bakliyat ve tatlandırıcılardan hep söz ederiz ama çiçeklerimizi hep unuturuz genelde. Oysa mutfağımızda çiçeklerin her zaman özel bir yeri vardır. Güzel bir sofrayı süsleyen tanzim edilmiş çiçeklerden,...
MAKALEYİ OKU