Öksürükotu deyip geçme!

Devetabanı, Farfaraotu, Kavalak, Sulandıkotu olarakta bilinir.

Öksürükotu deyip geçme!

Çayırlarda, bayırlarda daha hiçbir bahar yeşili görülmeden ilkbahar başlangıcında, tüm bitkilerden önce, sarı çiçeklerini açmaya başlar. Nemli yerlerde, çıplak bayırlarda, çakıllı zeminlerde, işlenmemiş tarlalarda, mezbeleliklerde yaprağından önce çıkmış olan sarı çiçekler öbek öbek görülür. Yalnızca balçıklı ve killi topraklarda yetişir.

Bitkinin kış stoku için çiçekleri toplanır. Mayısta üstleri yeşil ve altları gümüş beyazlığındaki keçeli yaprakları çıkmaya başladığında, C vitamini içerdikleri için çorbalarda maydanoz yerine ve ilkbahar salatalarında kullanılabilir. Daha sonra, yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeğe başladığından, çiçek yaprak harmanında kullanmak için toplanır.

- Öksürük, bronşit, gırtlak ve ağız boşluğu nezlesi, bronşial astım ve zatülcenapta, ses kısılmalarında ve başlangıç döneminde ki akciğer tüberkülozunda, balgam sökücü ve dağıtıcı, göğsü yumuşatıcı olarak kullanılır. Gün boyunca balla karıştırılmış Öksürükotu çayı içilir. Yıkanıp lapa haline getirilen yapraklarda göğüs üstüne uygulanır.

- Öksürükotu, çiçek veya yaprakları buğusu, krizli ve boğucu soluk alma zorlukları ile birlikte görülen kronik bronşitlerde gün boyunca birçok kereler solunmalıdır.

-İdrar söktürür, sinirleri yatıştırır, vücuda kuvvet verir, göz kapağı iltihaplarını iyileştirir.

Ayrıca Öksürükotu yapraklarından hazırlanan şurup akciğer rahatsızlıklarında kullanılabilir. Toprak kaba sıra ile, bir sıra yaprak bir sıra ham şeker, koyup dolana kadar döşenir. Kabın ağzı iki-üç kat sağlam parşömen kağıdı ile veya selefon kağıdı ile örtülüp sıkıca bağlanır ve bahçenin ayak altı olmayan bir köşesine, kazılan çukura yerleştirilir. Üstü tahtayla kapatıldıktan sonra toprakla örtülür.

Hiç değişmeyen sıcaklık fermantasyon olayını başlatır. Sekiz hafta sonra kap yerinden çıkarılır, elde edilmiş şurup bir veya iki kere kaynatılır. Soğuduktan sonra, geniş boğazlı şişelere doldurulur. Bu şurup kış ve grip zamanları en etkili koruyucu olacaktır. Kaşık ölçüsü ile kullanılır.

-Astım bronşit ve sigara zararlarında, ilkbaharda bitkinin taze sıkılmış suyundan iki veya üç çay kaşığı, bir tas et suyuna veya sıcak sütle karıştırılarak alındığında iyileşmede çok iyi yardımlar sağlar.
-Yılancıkta morararak şişmiş doku yaralanmalarında, yıkanıp lapa haline getirilen yapraklarından faydalanılır. Bu lapa akciğer hastalıklarında göğüs üstüne de uygulanabilir. Öksürükotu kaynama suyu ile yapılan kompresler, yılancık çıbanlarında kullanılır.

-Yara ve çıbanları tedavi eder. Yaprakları ezilerek yapılan merhemi kullanılır.

- Flebit hastalarında, ezilmiş taze yapraklar krema ile karıştırılırlar ve elde edilen kütle iltihaplı bölgeye sürülür, bezle hafifçe bağlanır.

-Kulak ağrılarında taze sıkılmış bitki özsuyu kulağa damlatıldığında ağrıyı geçirir.

-Şişen ayaklar sık sık kaynatılmış bitki suyuna sokulur.

-Böcek sokmalarında ağrıyı dindirir. Romatizma ve eklem ağrılarında rahatlama sağlar.

-Çocukların daha sıhhatli büyümelerini sağlar. Bir litre suya 50gr devetabanı koyup kaynatılır, günde birkaç fincan içilir.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Çay hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı çiçek (sonraları yaprak ve çiçek eşit oranda ), bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.

Lapa kompresi: Taze yapraklar, yıkandıktan sonra lapa gibi ezilir ve hasta bölgeye uygulanır.

Buğu tedavisi: Bir yemek kaşığı dolusu çiçek ve yaprak haşlanır ve buğusu bir örtünün altından içe çekilir.Gün boyunca yinelenir.

Ayak banyoları: İki avuç dolusu bitki yaprağı , yeteri kadar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir. Banyo süresi 20 dakikadır.

Taze bitki özsuyu: Yıkanmış taze yapraklar , nemli durumda iken mikserde sıkılır.

 
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2015, 23:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner566

banner554

banner558

banner571

banner141

banner557

banner560

banner568