Sağlıklı Beslenme

Besin ve beslenme önceden olduğu gibi bugünde insanların önde gelen doğru çözüm bekleyen sorunlarından birisidir.

Sağlıklı Beslenme



Sağlık ve beslenme konuları tüm güncelliği ile gündemdedir. Çünkü dünya nüfusu bilinçsizce hızla artmaktadır. Dünya nüfusunda yaklaşık iki milyon insanın dengesiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz.

O halde dünya nüfusunun 1/3’ü beslenemiyor demektir. Hâlbuki bir milletin kalkınması ve ekonomik gelişmesinde üstün yetenekli insan gücüne sahip olmasının önemi çok büyüktür. Bunun ilk ve önemli koşullarından biriside dengeli ve yereli beslenmedir.Ülkemizde bu konuda yani açlık sorunu ile ilgili belirgin bir problem bulunmamaktadır. Ancak kötü ve yanlış bir beslenmenin varlığından her zaman söz edebiliriz.

Türk toplumunun bu güne dek açlık çekmediği yada çok kötü beslenmediği FAD ( Food and Agricultural Organization / Gıda ve Tarım Organizasyonu ) kaynaklarında açıkça belirtilmektedir. Beslenme ne çok yemek yemek nede diyet uygulamak anlamına gelir. Beslenme konusunun içine, vücudun gelişmesi ve büyümesi yaşam fonksiyonları göstermesi için gerekli olan tümmaddelerin çeşitleri, miktarları ve vücuttaki görevleri, özellikleri ve her birinin sağladığı besinsel elementlerle, besinlerin üretiminden vücut da kullanımlarına dek geçirdiği işlemler girmektedir. Toplumda beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretimi, dağılımı, teknolojide yetersizlikler, düzensizlikler, satın alma gücünün yetersiz olması, kültürel etmenler, eğitim yetersizliği, aile kalabalığı ve çevre koşullarının sağlık koşullarına uygun olmayışındandır.




Vücudun yaşamı sürdürebilmesi için tükettiği enerjiyi sağlayan enerjiyi sağlayan besinleri almalıdır. Bunların başında karbonhidratlar gelir. Nişastalı yiyecekler, şekerli besinler bir anlamda karbonhidrat depolarıdır. Bunların dışında vücut da yanarak enerji sağlayan diğer önemli besin ise yağlardır. Aslında yağlar karbonhidratlara göre daha çok enerji yani kalori sağlar, ancak organizma öncelikle karbonhidratları yakar. Bu bakımdan şekerli maddelerle alınan yağların önemli bölümü yanmayarak vücut da birikme yaptığından şişmanlama görülür. İnsanların tüm işlevlerini sürdürebilmeleri için her gün uygun ve yeterli miktarda besinleri almak zorundadırlar. Bu noktada ve beslenme sonrası tüketilen besinlerin temel madde içerikleri önem kazanmaktadır. Çünkü besinlerin tamamı değil daha çok ana öğeleri bulunduran kısımları yararlı olmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2011, 23:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner566

banner554

banner558

banner141

banner557

banner568