TABBULE (Tabbouleh)


Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Gonca Tokuz / Tatlar ve Renkler

Okunma 07 Haziran 2013, 13:36


“Fi Tabbule, tabbule..”

Tabbule, Orta Doğu ülkelerinin pek çoğunda bilinen ve sevilen bir salata çeşididir. Suriye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde  sevilerek tüketilir.  Aslında fakir yiyeceği olarak adlandırılır, yuvarlak iki katlı Arap ekmeklerinin arasına  konularak t yaygın olarak tüketilir. Ama günümüzde özellikle Arap mutfağında hemen hemen her çeşit sofrada bulunabilmektedir.  Yaygın olarak  Arap mutfağının tanınmış yemeklerinden fette’lerin  vazgeçilmez eşlikçilerindendir. Günlük sofralarda yer aldığı gibi  davet  ve meze sofralarında da yer alır.

Yemeğin adı Arapça “tabil” sözcüğünden gelmektedir. Tabil  sözcüğü bilindiği üzere; nâne, biber, tarçın,karanfil gibi yemeklere konulan baharatı işaret etmektedir. (1)  

Salatanın malzemesi tahmin edileceği gibi  ülkelere, yörelere  ve hazırlayan kişilere göre bazen ufak tefek farklar  gösterebilir. Genelde  maydanoz, domates,  soğan ve ince bulgur salatanın değişmeyen malzemelerdir.  Arzuya göre taze  veya kuru soğan konulabilir. (Önerimiz taze soğan kullanılmasıdır.)  İsterseniz toz nane, isterseniz taze nane yapraklarını tercih edebilirsiniz. Konulacak baharat arzuya, damak zevkine bağlı olarak değişebilir. Kırmızı biber, tuz ve bahar mutlaka kullanılır. Tatlandırıcı olarak limon suyu  ve zeytinyağı olmaz ise olmazlardandır. Nar ekşisi de tercih edilebilir, arzu ederseniz salatanızı nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.   Malzeme eksik ise siz onların yerine  başka malzemeler  kullanabilirsiniz. Dikkat edilecek hususlardan birisi; bulgur limon suyunda çok ıslatılmamasıdır. Çünkü salatayı yerken bulgur tanelerin seslerini de duymanız gerekmektedir.

Çok kolay, her koşulda  hazırlanabilen bir salata çeşididir. Salatanın her zaman, her koşulda her evde bulunabilecek malzemeler ile hazırlanabilmesi halkın  sözlü kültüre de yansımıştır.  Tabbule çocuk tekerlemelerinde  de kendisine yer bulmuştur. Örneğin, Suriye’nin Halep kentinde  1950’li yıllarda  çocukların kendi aralarında söyledikleri  tekerlemelerden birisi doğrudan  bu salatayı konu almaktadır. Çocuklar, oyun esnasında veya eğlenirken, şakalaşırken ellerini çırparak şu dizeleri tekrarlamaktadırlar. (2)

“Fi tabbule, tabbule (Tabbule var, tabbule)
Tabbule ne ahlate (Tabbule çok güzel)
Hede burgul, hede zeyt (İşte bulgur, işte zeytinyağı)
Küllemin hadara-il-beyt (Hepsi evde var)
Fi Tabbule, tabbule (Tabbule var, tabbule)

Baharın sona erdiği yaz aylarının başladığı,  yeşilliklerin bol olduğu bu günlerde  sofralarınıza komşu mutfaklardan bir tadı konuk edebilir,  tabbule hazırlayabilirsiniz. Eminin hepinizin evinde gereken malzemeler  vardır. Yani  biz de çocuklar gibi “Küllemin hadara-il-beyt” diyebiliriz.


TABBULE (3)
Malzeme:
İnce bulgur                                        1 büyük çay bardağı
Domates                                            1 adet
Maydanoz                                          2 demet  
Soğan                                                 1
Nane                                                   3-4 dal taze ve 2 tatlı kaşığı kuru
Limon                                                 2 adet
Zeytinyağı                                          1 su bardağı
Tuz                                                      Yeteri kadar
Marul yaprağı                                      5-6 adet
Hazırlanışı:
Bulgur yıkanır, limon suyunda  en az   bir saat bekletilir. Soğan, nane, maydanoz ve domates çok ufak doğranır. Bulgurun  üzerine domates dışında tüm hazırlanmış, doğranmış malzemeler ile zeytinyağı  ilave edilir.  En son domates konup karıştırılır.
Servis tabağının altına marul yaprakları yerleştirilir, üzerine tabbule  konur, üzerine  kuru nane serpilir.
 
(1) Devellioğlu, Ferit, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Sözlük, Akaydın Kitabevi, 25. Baskı, İstanbul, 2008, s. 1011.  
(2) Tokuz, G. Dolmalar ve Köfteler Şehri Halep, Hayy Kitap, 2011, 1. basım, İstanbul, s. 916.
(3) A.g.e.s. 209.


banner363
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.